More
  VijestiKulturaU ovoj sedmici dvije predstave na repertoaru HNK Mostar

  U ovoj sedmici dvije predstave na repertoaru HNK Mostar

  Nagrađivana predstava “Ja od jutra nisam stao”, autorice Une Vizek i redatelja Dražena Krešića, na repertoaru je HNK Mostar u utorak, 5. oktobra, a kako bi izgledao svijet u kojem bi vladale žene, dok muškarci doma kuhaju, vode domaćinstvo, uzimaju porodiljni i čuvaju djecu, na satiričan način prikazano je u ovoj predstavi.

  U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Mario Knezović, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Ivan Skoko.

  Dugo iščekivana, također nagrađivana predstava “Logorilijada”, autora Dragana Komadine i redatelja Ivana Lea Leme, nastala prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića “Konclogor na Savi” i zbirci pjesama “Lirika nevremena” te motivima “Grobnice za Borisa Davidoviča” Danila Kiša, bit će izvedena u petak i subotu, odnosno 8. i 9. oktobra 2021. godine.

  Predstava govori o sudbini pjesnika u totalitarnim režimima, odnosno književnika koji se nije htio odreći vlastitih političkih i moralnih uvjerenja.

  Zanimljivo je da je o ovoj predstavi nedavno objavljen i originalni znanstveni rad. Naime, dr. sc. Sarina Bakić i dr. sc. Nedžma Džananović Miraščija s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu objavile su znanstveni rad pod naslovom “Iliji Jakovljeviću u sretanje: Sociološka analiza teatarske predstave Logorilijada u kontekstu promišljanja o pojedincu u totalitarnim društvima” u znanstvenom časopisu “Sociološki diskurs”, priopćeno je iz mostarskog HNK. 

  Ova predstava doživjela je i određene promjene u ansamblu pa će tako umjesto Branimira Vidića Flike igrati Slaven Knezović, a umjesto Borisa Matića Saša Oručević. Osim njih dvojice, u predstavi igraju Robert Pehar, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Bojan Beribaka i Mario Bošnjak.a

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img