More
  VijestiObavijestiU mostarskom Centru za kulturu upriličena dokumentarna izložba o bh. književniku Osmanu...

  U mostarskom Centru za kulturu upriličena dokumentarna izložba o bh. književniku Osmanu Đikiću

  Bošnjačka zajednica kulture (BZK) ‘Preporod’ je u srijedu u mostarskom Centru za kulturu upriličila dokumentarnu izložbu o životu i djelu književnika Osmana Đikića u povodom 110. godišnjice njegove smrti.

  Osman Đikić bio je bošnjački pjesnik i novinar, glavni urednik lista ‘Gajret’, koji se rodio u Mostaru 1879. godine, gdje je i umro na današnji dan 1912. godine.

  Viša kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i autorica izložbe „110 godina od smrti Osmana Đikića” Đana Kukić rekla je kako se u suradnji „Preporodom” odlučila organizirati ovu izložbu jer slične izložba nije bila već dugo vremena.

  • O Osmanu Đikiću jednostavno u arhivu muzeja nema nijedan originalni dokument koje se tiče njegove ostavštine. S timom ljudi, u relativno kratkom razdoblju, sam uspjela nabaviti skeniranu građu koja sadrži rukopise, naslovnice časopisa, fotografije iz nekoliko arhiva – rekla je Kukić.

  Ona navodi da je prikupljena građa bila “razbacana” između pet institucija (Arhiva BiH, Arhiva Gazi Husrev-begove biblioteke, Arhiva Hercegovine, Muzeja Hercegovine i Arhiva Brčkog).

  • Na osnovu te građe je napravljena ova izložba koja je ujedno i edukativnog karaktera, posebno usmjerena na srednjoškolce, ali i za ostale koji mogu vidjeti interesantne detalje iz književnikovog života – kazala je kustosica.

  Izložba je premijerno predstavljena u Mostaru, rodnom gradu Osmana Đikića.

  • Ispod svakog skeniranog dokumenta nalaze se detalji, ako nekoga bude zanimalo dalje istraživanje. Saznala sam dosta novih informacija tragajući za ostavštinom Osmana Đikića, poput prezimena njegove ljubavi Zore, koje je Milojković, a ne Mihajlović, te slične druge podatke – dodala je Kukić.

  Ono što je važno istaknuti je to da je Đikić bio tajnik društva „Gajret” iz kojeg se kao pravni nasljednik razvila Bošnjačka zajednica kulture „Preporod”.

  Predsjednik „Preporoda” Sanjin Kodrić istaknuo je kako su iz Preporoda inicirali ovu izložbu, zajedno s Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, jer je Đikić kao osoba vezan uz institucionalnu povijest BZK-a.

  • Osman Đikić je značajan pisac bošnjačke i bh književnosti preporodnog doba, s kraja 19. stoljeća i početka 20. stoljeća., ali kao i osoba čiji je rad neposredno vezan uz institucionalnu povijest BZK-a koja je pravni nasljednik društva Gajret, osnovanog 1903. godine. Također bio je urednik istoimenog lista gdje je ostavio trag ne samo u književnoj, već i kulturno-društvenoj povijesti – rekao je Kodrić.

  Đikić je umro od tuberkuloze u Mostaru 30. ožujka 1912. u 33. godini života, a Kodrić je kazao kako je ova izložba pokušaj njegovog vraćanja iz zaborava.

  • On je književnik koji u našoj povijesti ima važnu ulogu jer pripada prvoj generaciji autora koji su stvarali noviju književnost i modernu kulturu, a temeljni izazov te grupe ljudi bio je kako da pomire tradiciju s iščezavajućeg Osmanskog carstva i modernost europskog zapada, koje je u BiH donijela Austrougarska monarhija. On u toj generaciji ima veliku važnost, jer su svojim radom stvarali kulturno-identitesku sintezu tradicije islamskog orijenta i modernog zapada. Mi se trudimo dati Đikiću ono mjesto kojemu s pravom pripada – zaključio je predsjednik BZK Preporod.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img