U Hrvatskoj najavljeno drastično poskupljenje goriva

Nakon ovotjednog poskupljenja goriva, cijene će sljedećeg tjedna još drastično porasti. Tako će, kako navodi Tportal, cijene svih dizelskih goriva otići gore za 90 lipa po litri, dok će benzin poskupjeti za oko 70 lipa po litri.

Drugim riječima, pun spremnik dizela od 50 litara, koji sada košta oko 650 kuna, otići će na oko 700 kuna. Prosječan tank benzina, koji sada košta 700 kuna, otići će na 750 kuna ili tek nešto manje od okruglih sto eura. Plavi dizel bi poskupljenjem od 90 lipa došao na razinu od 10 kuna po litri.

I Dnevnik Nove TV doznaje da će od idućeg tjedna litra dizela drastično poskupjeti – za 83 lipe po litri te će nova cijena iznositi oko 13.97 kuna. Za litru benzina građani će morati izdvojiti 70 lipa više pa će ih litra koštati 14.56 kuna. Osim toga, poskupjet će plavi dizel i to za 84 lipe. Cijena litre plavog dizela iznosit će 10.09 kuna.

Podsjetimo, od utorka je osnovni dizel poskupio za 22 lipe po litri i sada košta 13.14 kuna, a premium se prodaje po 14.51 kunu. Benzin je poskupio tri lipe po litri i sada se prodaje po 13.86 kuna, tj. za 15.33 kune u premium verziji.

Novotny: Cijena goriva mogla bi se popeti i do 20 kuna po litri

  Pogledajte koje odluke je na sjednici usvojila Vlada ŽZH

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je jučer na N1 televiziji stanje s cijenama goriva. Zašto su benzin i dizel toliko jeftiniji u Mađarskoj? Evo kako je to objasnio Novotny.

“Postoje dva tipa nafte kao goriva. Jeftinija koja se održava na cijeni oko 8 kuna (oko 430 forinti). Ovaj kvalitetniji dizel koji koriste suvremena vozila nije toliko jeftin. Mađarska vlada se odlučila odreći trošarina. I tamo najviše kupuju poljoprivrednici. Ovaj moderni dizel kupuju vozači suvremenih vozila i on košta oko 15 kuna. To je politički potez, to nema veze s ekonomikom tog sektora.”

Na pitanje hoće li cijena u nekom trenutku prijeći granicu od 15 kuna, Novotny je rekao: “Nije nemoguće, moguće da se u jednom trenutku kreću između 15 i 20 kuna. Vidjet ćemo kako će tada potrošnja reagirati. Zasad je ona stabilna, ne reagira na tu visoku cijenu.”

Novotny smatra da je moguće da cijena dosegne i 20 kuna te podsjeća kako je 80-ih cijena bila, kad se preračuna, i viša i kako je u jednom trenutku, tada, cijena naglo pala.

Post U Hrvatskoj najavljeno drastično poskupljenje goriva je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi