U 2022.godini konjički poljoprivrednici ostvarili 1.286.233 KM novčanih poticaja

Rad Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic prošle godine, između ostalog, bio je usmjeren na očuvanje postojeće proizvodnje, što je zbog visokih cijena repromaterijala, ali i nepovoljnih vremenskih prilika, bilo izazovno za mnoge poljoprivredne proizvođače, kazala je Izeta Macić, stručna saradnica u Savezu poljoprivrednih udruženja Konjic, naglasivši da su nastojali kroz dodavanje određenih izmjena u uputstva za sva tri nivoa vlasti zaštiti poljoprivrednike. Prema njenim riječima u prošloj godini su obradili 1235 zatjeva za ostvarivanje novčanih poticaja, što je rezultiralo iznosom od 1.286.233 KM.

“U prošloj godini susreli smo se sa nepovoljnim vremenskim prilikama, velika  suša, koja je na mjestima koja ne obiluju vodom, dovela do smanjena prinosa, dok je na planinskim područjima u dolini Neretvice, jedan dio sela zahvatio grad, te je proizvodnja povrtlarskih kultura bila dosta manja od očekivane. Zadnjih godina elementarne nepogode su dosta česte, pogotovo u dolini Neretvice, te je Savez u saradnji sa udruženjima aktivno radio na izmjenima i pokušao da u uputstva sa svih nivoa vlasti stavi stavku koja će zaštiti poljoprivredne proizvođače sa naših područja. Što se tiče poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji mi smo obradili 1235 zahtjeva za sva tri nivoa vlasti, tako da su naši članovi ostvarili 1.286.233 KM”-kazala je Macić.

Plan Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic za 2023. slican je prethodnim godinama, a to je pružanje podrške svim poljoprivrednim proizvođačima, kao i učestvovanje u organizaciji sajmova i edukacija, zajedno sa partnerskim organizacijama i Gradom Konjicom. Kako je kazala Izeta Macić, stručna saradnica u Savezu, ove godine se očekuje da bude zasađeno oko 55 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Grada Konjica sa povrtlarskim kulturama koje su zastupljne na ovim prostorima.

“Članovi saveza su prijavili da će zasaditi oko 55 hektara zemljišta, a riječ je o kulturama koje su zastupljene na našem području: paradajz, crveni i bijeli luk, krompir, grah i nešto plasteničke proizvodnje. Najveća je proizvodnja povrtlarskih kultura na području doline Neretvice. U prethodnim godinama, ali i ove, aktuelna je proizvodnja voća odnosno podizanje novih nasada koje podstiče kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u pitanju su nasadi oraha, lijeske, kruške, jabuke, trešnje i šljive”-istaknula je Macić.

Očekuju da će i ove godine konjički poljoprivrednici ostvariti novčane poticaje. U aprilu i maju trebalo bi da budu objavljeni kantonalni i federalni javni pozivi, dok je javni poziv Grada Konjica za podnošenje zahtjeva za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji objavljen 24.marta i trajat će do 20.aprila.

“Javnim pozivom Grada Konjica obuhvaćeni su poticaji za animalnu proizvodnju, dijagnostika goveda, preventiva u ovčarstvu, kozarstvu i pčelarstu. Zatim poticaji za biljnu proizvodnju odnosno program preventivnih mjera u biljnoj proizvodnji. Imamo i kategoriju za investiranje u poljoprivredna gazdinstva, a to je nabavka nove poljoprivredne mehanizacije i opreme za razvoj poljoprivredne proizvodnje, te nabavka sistema za navodnavanje “kap po kap”. Ostale vrste novčanih poticaja obuhvataju organsku proizvodnju i podršku novoregistrovanim obrtnicima u svim poljoprivrednim proizvodnjama za sufinansiranje doprinosa”-navela je Izeta Macić, stručna saradnica u Savezu poljoprivrednih udruženja Konjic.

Članovi Savez poljoprivrednih udruženja Konjic trebaju do 31.marta izvršiti  ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava, što je uslov za ostvarivanje svih vidova novčanih poticaja.

radiokonjic.ba

29.03.2023.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Popularno danas