SVJETSKI je dan šećerne bolesti, tim povodom objavljujemo tekst našega dr. Ante Ljubičića: Živjeti s dijabetesom

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog dvadeset i prvu godinu zaredom, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International.

Kako to godinama čine, djelatnici Doma zdravlja Tomislavgrad, u suradnji sa SSŠ Tomislavgrad i danas, ponedjeljak, 14. studenoga, na Svjetski dan šećerne bolesti, besplatno će građanima mjeriti razinu šećera u krvi i krvnog tlaka, ispred hotela “Tomislav” ili u hotelu ako bude padala kiša, u vremenu od 10 -12 sati.

 

U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti prenosimo tekst dr. Ante Ljubičića: Živjeti s dijabetesom, objavljen na njegovom blogu

“…Jedino ranim otkrivanjem i liječenjem šećerne bolesti, te kontrolom popratnih aterogenih čimbenika rizika – hipertenzije, povišenih masnoća, pretilosti i dr., moguće je spriječiti ili bar usporiti razvoj kroničnih komplikacija. Među glavnim preprekama ovom cilju jest propušteno vrijeme do dijagnoze i nedostatak motivacije za liječenje u ranom razdoblju, jer “bolest dugo ne boli”. Ona se, nažalost, pojavljuje tek s pojavom komplikacija … Iz knjige autora u naslovu (*)

Sve bitno o šećernoj bolesti u odraslih
Umjesto sažetka
Dijabetes je kronična (doživotna) bolest koju prati nastanak promjena (komplikacija) na svim organskim sustavima – na krvnim žilama, očima, bubrezima, živcima i dr., te veća smrtnost nego zdravih osoba.
Ako se bolest na vrijeme otkrije i ako se ispravno liječi, izgledi za nastanak komplikacija su manji, a za dug i kvalitetan životni vijek veći.
Temeljno u pristupu osobama s dijabetesom je definirati o kojem je obliku bolesti riječ (glavni su tip 1 i tip 2 ), procijeniti stupanj razvoja kroničnih komplikacija, stanje metaboličkog poremećaja, te utvrditi prisutnost drugih bolesti i poremećaja (hipertenzije, povišenih masti i dr.).
Cilj je liječenja normalizacija glukoze u krvi i trajno održavanje takvog stanja, što je preduvjet prevencije kroničnih komplikacija. U ove ciljeve spada i uklanjanje ili kontrola svih drugih popratnih poremećaja (već spomenutih), i uklanjanje štetnih navika (pušenja, alkohola…).
Osnova liječenja je prilagodba načina prehrane (dijabetička dijeta), redovita tjelovježba i samokontrola za sve bolesnike.
Medikamentna terapija određuje se individualno za svakog bolesnika nakon pažljive procjene njegova stanja i tipa poremećaja, pri čemu svi oni s tipom 1 bolesti moraju od početka primati inzulin.
Preduvjet uspješnog liječenja za sve bolesnike, neovisno o tipu bolesti, je dobra edukacija, odnosno usvajanje potrebnih znanja o bolesti i svim aspektima liječenja, za što vrijedi uložiti dovoljno vremena i truda i krenuti od početka ovoga poglavlja.

  PROGNOZA vremena u iduća tri dana: oblačno i kišovito, na planinama snijeg

(*) Iz CV –a: Dr. Ante Ljubičić, rođen je u Prisoju- Tomislavgrad, internist – dijabetolog i endokrinolog, mr. sc.- medicinski fakultet, specijalizaciju iz interne medicine, postdiplomski studij i magisterij iz dijabetologije, subspecijalistički ispit iz endokrinologije i dijabetologije – sve završio u Zagrebu. Nakon višegodišnjeg rada u Sveučilišnoj klinici za dijabetes… „Vuk Vrhovac“ u Zagrebu i desetak godina u Poliklinici Sunce odlazi u zasluženu mirovinu, ali kao što se vidi i iz ovih redaka i dalje ostaje u struci, samo na nešto drugačiji način od ranijega”. tekst je dr. Ljubičića.

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi