More
  VijestiSveučilište u Mostaru: Procesi su teški, ali nisu nemogući

  Sveučilište u Mostaru: Procesi su teški, ali nisu nemogući

  Sveučilište u Mostaru (SUM) promoviralo je zbornike radova i publikacije neumskog ciklusa međunarodnih znanstveno-stručnih konferencija s posebnim naglaskom na posljednji konferencijski prikaz izlaganja naslova “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini”.

  Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, uz pozdrave prisutnima, najavio je održavanje iduće međunarodne konferencije u Neumu za 16. i 17. ožujka 2022. na temu “Razvezivanje čvora – BiH na putu prema članstvu u EU i NATO”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a. 

  U priopćenju se navodi kako su kroz izlaganja brojnih stručnjaka i akademika iz različitih dijelova svijeta na konferencijama u Neumu razmotrene ključne političke vrijednosti nužne u višenacionalnom društveno-političkom ambijentu kako bi se ostvarila prijeko potrebna stabilizacija bh. društva.

  “Nijedan od tri naroda ne može biti glavni ili vodeći narod u zemlji, nijedan ne može odlučivati sam i nijedan ne može biti manjina”, smatra prof. dr. Ugo Vlaisavljević, profesor Univerziteta u Sarajevu, koji dodaje kako postoji jedno glavno pitanje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, a važno je da se postavlja na Sveučilištu i unutar akademske zajednice – zašto se Hrvate dovodi u status nacionalne manjine.

  Istaknuo je pritom važnost zbornika jer “govori o prednostima federalizma, ali i njegovim manama i nedostatcima, kao i rizicima”.

  Na predstavljanju je sudjelovao Sumantra Bose, indijski političar, znanstvenik i profesor međunarodne politike na Londonskoj školi ekonomije koji je kazao kako federalizam ima loše ime i lošu reputaciju u ovoj regiji.

  “Međutim, ne postoji druga alternativa višenacionalnom federalizmu. Društvo se može kretati naprijed samo pomoću gerenacije novih znanja. Zbornik je primjer tomu, jako je potreban i dolazi u pravom trenutku”, rekao je Bose i istaknuo kako je zbornik plod rada akademika i znanstvenika iz cijeloga svijeta.

  Doc. dr. Dražan Barbarić s Filozofskog fakulteta SUM-a navodi kako zbornik pokazuje da se ne smije sužavati javni prostor i zadržati ‘status quo’ te da je političku snagu potrebno usmjeriti na euroatlanski put. 

  “Svjedoci smo različitih gledišta na europski put. Čujemo različita shvaćanja i tumačenja istog pojma. Europske vrijednosti su preduvjet za demokratsku konsolidaciju, ali se u Bosni i Hercegovini, zbog zanemarivanja, čine nemoćnima. Nije li činjenica da se i Europska unija temelji na različitostima? Zašto se različitosti teško prihvaćaju u BiH? Zašto takav stav ovdje shvaćamo šovinistički i fašistički?”, upitao je Barbarić.

  U promociju se online uključila i Allison McCulloch, profesorica sa Sveučilišta Brandon iz Kanade, koja je kazala kako postoji više od jednog načina u izgradnji višenacionalnog društva. 

  “Potrebno je usvojiti paradokse i različitosti u okviru europskog koncepta. Važno je u obzir uzeti pitanje trajanja i funkcionalnosti u praksi. To su pitanja o kojima trebamo razmišljati jer nema ispravnog odgovora, jednog rješenja ili čarobnog obrasca”, kazala je McCulloch te dodala kako svi konstitutivni narodi u BiH trebaju sjesti za stol i pronaći zajednički odgovor.

  “Znamo da su ti procesi teški, ali nisu nemogući”, zaključila je McCulloch, navodi se u priopćenju.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img