Svečanost obilježavanja početka španjolske vojne misije u BiH; Kordić: Španjolski vojnici ostavili neizbrisiv trag

Svečanost povodom obilježavanja 30. obljetnice početka španjolske vojne misije u Bosni i Hercegovini održana je na mostarskom Španjolskom trgu.

Vojnoj ceremoniji ispred spomenika poginulim španjolskim vojnicima među ostalima, prisustvovali su mostarski gradonačelnik Mario Kordić, general major Ivica Jerkić, načelnik združenog stožera oružanih snaga BiH, Teodoro E. Lopez Calderon, načelnik združenog stožera oružanih snaga Kraljevine Španjolske i Maria Teresa Lizaranzu Perinat, veleposlanica Kraljevine Španjolske u BiH.

„Kao gradonačelnik Mostara mogu posvjedočiti kako su španjolski vojnici svojim ukupnim djelovanjem i svojom misijom izgradnje mira ostavili neizbrisiv trag na području Mostara i šire.

Oni su i nakon rata kao i Vlada Španjolske pomagali Mostaru kroz različite infrastrukturne i kulturne i druge projekta, a ovaj spomenik i trg na kojem se nalazimo, a koji nosi ime Španjolski trg, zauvijek će ostati kao podsjetnik, znamen i svjedok tog prijateljstva, povezanosti i zahvalnosti.

Ovaj trg također je postao i susretište i mjesto povezivanja žitelja Mostara, nekada u ratu podijeljenog grada, postao je putokaz za izgradnju ljepše budućnosti svih naroda i građana Mostara.

A ovaj spomenik, posvećen poginulim španjolskim vojnicima, zauvijek će povezivati žitelje Mostara sa žiteljima Španjolske, bit trajni spomen na nesebičnu žrtvu koju su dali pripadnici u mirovnoj misiji u Mostaru i Bosni i Hercegovini tijekom proteklih 30 godina“, poručio je gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.

svečanost obilježavanja početka španjolske vojne misije u bih; kordić: španjolski vojnici ostavili neizbrisiv trag

Veleposlanica Maria Teresa Lizaranzu Perinat istaknula je kako je Bosna i Hercegovina za Španjolsku važan partner koji dijeli zajedničku perspektivu u Europskoj uniji, te kako zemlja napreduje na euroatlanskom putu koji nema alternativu.

„Danas se prisjećamo 23 člana Oružanih snaga i Civilne garde koji su izgubili svoje živote u vršenju svojih dužnosti. Također se sjećamo i civilnih žrtava i njihovih obitelji, žrtava sukoba od kojeg su ih naši vojnici željeli zaštiti. Mostar i Bosna i Hercegovina prisutni su u ovom zajedničkom europskom nasljeđu, ali i u zajedničkoj budućnosti koja nas očekuje“, riječi su veleposlanice Kraljevine Španjolske u BiH.

Načelnik oružanih snaga Kraljevine Španjolske podsjetio je kako je više od 46 000 španjolskih vojnica sudjelovalo u vojnim misijama u Bosni i Hercegovini.

„U Mostaru su španjolski vojnici pokazali svoju požrtvovanost, trud i poštovanje prema stanovništvu u teškim vremenima. I Grad je uvijek pokazivao svoju ljubav prema našoj naciji i ta ljubav se održava u imenu koje se dalo ovom trgu, Španjolski trg je pretvoren u prostor suživota koji će nas uvijek spajati sa njegovim građanima i naravno, spajati Španjolsku sa Bosnom i Hercegovinom“, rekao je Teodoro E. Lopez Calderon.

Tijekom španjolske vojne misije u Bosni i Hercegovini poginula su 23 vojnika, a prva žrtva bio je poručnik Munoz Castellanos.

www.mostar.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas