Svečano otvaranje novog pogona TN Bosnia d.o.o. u Konjicu

Investicija od 21 milion eura rezultirala sa 330 zaposlenih i milijardu izvezenih proizvoda godišnje

Danas (05.04.2023.) je upriličeno svečano otvorenje novog proizvodnog pogona firme Tsubaki Nakashima u Konjicu. Pogon je dio velike investicije japanske kompanije Tsubaki Nakashima – lidera u proizvodnji komponenti ležajeva u automobilskoj, željezničkoj, industriji vjetroelektrana, zatim industriji medicinskih preciznih dijelova i pomagala kao i očuvanju životne sredine i zaštite okoliša.

Investicija vrijedna 21 milion eura rezultirala je sa više od 300 zaposlenih i novim pogonom koji se prostire na oko 12 hiljada kvadratnih metara. Današnjoj ceremoniji svečanog otvorenja i inauguracije prisustvovali su čelni ljudi kompanije, grada, države i naravno, onaj najvrjedniji sektor kompanije, njeni zaposlenici.

Od 1984 pa do 2023 kompanija za proizvodnju valjčića doživjela je odrđene promjene u vlaničkoj strukturi. Posljednjih 6 godina je doživjela pocvat a to pokazuju ostvareni rezultati.

Direktor firme TN Bosnia Zlatko Hadžimahović:

Ovim okupljanjem mi proslavljamo veliki rast broja ljudi. Učetverostručili smo veličinu same firme, prostorno utrostručili kapacitete i utrostručili broj zaposlenih. Mi smo 2021.godine imali 138 uposlenih a sada, 18 mjeseci kasnije  imamo 330 zaposlenih. Investicija je iznosila 21 milion eura, od toga se pola odnosi na objekat a pola na opremu, poručio je direktor Hadžimahović te dodao da je kompanija 100 % izvozno orjentirana:

                Mi 100 % izvozimo komponentu ležaja, proizvodimo konusne i cilindrične valjčiće, i godišnje proizvedemo preko milijardu njih. Izvozimo ih na sve kontinente osim Australije. Izvozimo u Sjedinjene Američke Države, Meksiko, Brazil, Aziju, Indiju, a najviše izvozimo u Njemačku kao najveću ekonomsku silu Europe. Sve to nas čini najvećim pojedinačnim proizvođačem valjčića koji je neovisan.

Predsjednik korporacije Tsubaki Nakashima , Koji Hiroto  prilikom obraćanja je izjavio kako je posvećen povećanju vrijednosti Tsubaki Nakashima, njenim klijentima, zaposlenicima, dobavljačima i dioničarima

Širenje u Bosni zahtjevalo je ogromnu investiciju i veoma složeno upravljanje projektima za našu organizaciju. Sa fokusom 50 posvećenih članova tima našeg inkluzivnog i raznolikog projekta, razumijevanjem naših kupaca, pouzdanošću naše baze dobavljača i predivnom zajednicom Konjica, Bosne i Hercegovine, završili smo ovaj projekat prema planu. Vjerujemo da smo sada u dobroj poziciji da podržimo konkurentnost i mogućnosti rasta  naših kupaca, te stoga također povećavamo vrijednost naše kompanije. Radujemo se napredovanju, poručio je predsjednik korporacije Tsubaki Nakashima

O važnosti ovakvog projekta i investicije govorio je i gradonačlenik Konjica Osman Ćatić:

                Ovo je veliki dan za grad Konjic i BiH. Konjic je decenijama centar metalske industrije. Danas je centar za proizvodnju konusnih valjaka, za autoindustriju i željeznice u svijetu zahvaljujući vama, vašem uspješnim i kontinuiranim investiranjem. Grad Konjic će uvijek biti uz vas u ovakvim i sličnim projektima.

O tome koliko je važno da lokalna zajednica prepozna investicije i podrži ih govorio je i član predsjedništva BiH Željko Komšić

                Ovo je velika stvar za cijelu BiH iz više razloga. Prvo, sama investica, strana investicija  i zapošljavanje ljudi, biolji život ljudi. Druga značajna stvar je da se radi o japanskim partnerima. Znamo da Japan i japanske kompanije krasi preciznost, odgovornost, savršena organizacija posla i pošten odnos u svakom biznisu. Na osnovu onoga što mi je rečeno, zahvaljujem gradonačelniku i gradskoj upravi Konjic ana profesionalnom odnosu prema ovoj investiciji. Mislim da je to dobar primjer a i pokazatelj kako stvari u BiH na ekonomskom planu mogu ići brže, bolje, kvalitetnije. Kako zapravo ova zemlja može biti i  sretna i organizovana i pozitivna.

Današnjoj inauguraciji i svečanom otvorenju novog pogona prisustvovao je i ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi. Na otvaranju je spomenuto i da je od  prošle godine broj zaposlenih utrostručen, te uspostavljeno još 27 proizvodnih linija. Sve to je bilo izazovno, teško, ponekad i strašno, ali, kako je poručio direktor Hadžimahović, uspjeli su i  raduju se daljem rastu kompanije.

Radiokonjic.ba

05.04.2023.

[email protected]

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

Popularno danas