More
  VijestiSupruga Alije Isakovića: Danas bi nam dobro došao njegov mir, razboritost i...

  Supruga Alije Isakovića: Danas bi nam dobro došao njegov mir, razboritost i želja za dijalogom

  Iako se Alija Isaković nije bavio politikom, u današnjem bi vremenu našem društvu dobro došao njegov mir, razboritost i želja za dijalogom – kazala je u petak navečer u izjavi za Fenu profesorica Emina Kečo-Isaković, supruga Alije Isakovića.

  Naglasila je kako osjeća tugu, ali i ponos što ga je njegovo djelo, kako navodi, u mnogo čemu nadživjelo.

  “Osjećam ponos, ali u isto vrijeme i radost i tugu. Postoji moja privatna tuga kao supruge, ali jaka je i moja tuga za njim kao čovjekom koji je bio dio neke zajednice, tuga današnjeg vremena koje je ponovno haotično kao što je nekoć bilo kada nas je on i napustio”, dodala je Kečo-Isaković.

  Istaknula je kako ne treba zaboraviti da je Alija Isaković bio pionir u mnogim književnim i književno-historijskim trenucima, ali i da je napisao djela koja su bila od krucijalne važnosti za jedan narod i državu.

  “Njegova krucijalna djela o jeziku i književnosti, ali i književno-historijska djela danas označavaju jedan dobar putokaz s kojeg ne bi trebalo skretati ako želimo da nam svima zajedno bude bolje”, podvukla je supruga Alije Isakovića.

  Postoje određeni pojedinci kojima je sudbina omogućila da budu lokomotive u određenim društvenim i kulturalnim procesima, smatra književnik Hadžem Hajdarević.

  “Među tim važnim lokomotivama svakako je Alija Isaković, pisac, lingvist, jedan od velikih društveno-kulturnih aktivista koji je zadužio brojne generacije. Ja ga čitam kao velikog pisca i gramatičara, sjajnog putopisca, pripovjedača i važnog romanopisca”, dodaje književnik.

  Pri tome ističe kako je jako važna uporna borba Alije Isakovića o jačanju svijesti o maternjem bosanskom jeziku.

  “Njegov “Rječnik karakteristične leksike u bosanskome jeziku” koji je izašao 1992. godine jedna je od važnih činjenica u kulturnoj, naučnoj i novijoj historiji Bosne. Rječnik je došao kao kruna njegovog višegodišnjeg zalaganja da se generacije koje pripadaju bosanskom jezičnom naslijeđu nekako snađu i vjeruju u vlastito bosansko jezično naslijeđe”, objasnio je on.

  Hajdarević je zaključio kako je Alija Isaković čitavim svojim životom bio na tom putu i u vječitom naporu ka tome da ovdašnji čovjek ima zdrav odnos prema jeziku, ali i prema zemlji koja baštini taj jezik.

  Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Bosni i Hercegovini Sanjin Kodrić na današnjem obilježavanju u Stocu kazao je kako je Alija Isaković bio jedan od najznačajnijih pisaca, koji je svojim djelom obilježio bošnjačku i bosanskohercegovačku književnost, ali i književnik koji je svojim sveukupnim društvenim i kulturnim radom nadišao okvire književnog.

  “Sjećanje na književnika Aliju Isakovića”, događaj organiziran u povodu 90 godina od rođenja tog bh. intelektualca, održan je u Centru za kulturu Mostar u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

  Osim 90 godina od njegovog rođenja, obilježeno je i 25 godina od smrti (1997.), zatim 50 godina od prvog izdanja “Biserja muslimanske književnosti” (1972.) i 30 godina od prvog izdanja “Rječnika karakteristične leksike bosanskog jezika” (1992.), naveli su organizatori.

  Alija Isaković rođen je u Bitunji kraj Stoca 1932. godine, a bio je književnik, romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, leksikograf i povjesničar jezika i književnosti i smatra se utemeljiteljem moderne bosanske jezičke kulture.

  (Mostarski.ba)

  mostarski.ba
  #Supruga #Alije #Isakovića #Danas #nam #dobro #došao #njegov #mir #razboritost #želja #dijalogom

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img