Šta je digitalni marketing? Najpopularniji oblik promocije u 21. stoljeću!

Živimo u društvu koje je svakodnevno okruženo reklamama. Od reklama na televiziji, u novinama, na radiju, pa čak i na društvenim mrežama – marketing je postao neizbježan.

Mnogi nisu svjesni koliko je on postao dio našeg života. Htjeli mi to ili ne marketing doista utječe na našu podsvijest.

Najvažniji cilj i svrha marketinga je profit. Na njemu počiva uspjeh kompanije, a kako ga ostvariti? Vrlo jednostavno uz pomoć marketinške kampanje. Naravno, da bi kampanja bila uspješna i efektiva potrebno je provesti vrijeme analizirajući, istražujući i prikupljajući podatke o tržištu, ciljanoj skupini.

Vrste online marketinga

Postoji više oblika marketinga. Samo neke od njih ćemo nabrojati: politički marketing, industrijski marketing, direktni marketing, mobilni marketing, gerila marketing i digitalni marketing.

U 21. stoljeću posebna vrsta promocije izrasla je u jedne od vodećih. Riječ je o digitalnom marketingu.

Šta je digitalni marketing ? Digitalni marketing je oblik promocije na internetu, društvenim mrežama, aplikacijama, pretraživačima i web stranicama.

Tako dok listate Instagram izaći će vam reklama najnovijeg automobila ili možda kaputa koji vam je baš u tom trenutku potreban.

Ovo je dosta direktnija promocija koju više potrošači primjećuju i doživljavaju. Sve više mlađe generacije prestaju koristiti televiziju. Samim time ukoliko vam je ciljana skupina starosna dob od 20 – 40 godina najbolji potez je da vašu marketinšku kampanju prebacite online.

Jednostavno, razvoj tehnologije i novih socijalnih mreža utjecalo je na razvoj novog oblika marketinga koji je u većini slučajeva više efektivniji i isplativiji.

  Firma iz Hrvatske traži zidare i tesare, plata od 1200 Eura

Online prisutnost je danas najvažnija za brendove

Bez obzira da li ste mali biznis ili velika kompanija online prisutnost je neophodna za dalji rast i razvoj. Web stranica, nalog na popularim društvenim mrežama, plaćeni oglasi su dio digitalnog marketinga kojim se sve više poslovanja služi.

Ono što je učinilo ovu vrstu promocije popularnim je njegova jednostavnost i uspješnost. Potrebno je samo biti upoznat sa svim osnovama optimizacije za tražilice, web stranica, društvenih mreža i njihovom algoritmu.

Istraživanje je pokazalo da više od 80 % potrošača prije kupovine bilo kojeg proizvoda istraže sve o njemu na internetu.

Šta je digitalni marketing? Najpopularniji oblik promocije u 21. stoljeću!

Ukoliko, vaš brend nema razvijenu web stranicu i općenito online prisutnos velika je vjerovatnoća da se neće opredijeliti za vaš prozivod.

Više puta je dokazano da ukoliko imate najbolji prozivod na tržištu a on nije dobro izreklamiran onda njegova prodaja neće biti uspješna.

Budite u korak s vremenom

Trednovi se mijenjaju, tehnologija se svakodnevno razvija. Stoga, vaš brend ne smije stanirati i biti u istom mjestu. Kompanije trebaju ići u korak s vremenom. Što znači da je ovo pravo vrijeme da se okrenete digitalnom marketingu jer će sigurno pozitivno utjecati na vaše poslovanje.

Vendi blog o digitalnom marketingu najbolje će vam objasniti o svemu što je potrebno znati vezano za ovu vrstu promocije.

Vizualni sadržaj utječe na primaoce poruke( u ovom slučaju vašu ciljnu skupinu) i vaša poruka, reklama ostat će u podsvijesti kupca koji će se sjetiti kada bude ugledao proizvod na polici u marketu.

  Svečano završen Telemach košarkaški kamp Bjelašnica 2021.

Naravno, ukoliko je vizualizacija odrađena na zavidnom nivou. Kada želite kreirati vrhunsku kampanju potrebno je poznavati osnove psihologije, a ne samo da imate želju da na svakom mjestu, ulici, web stranici ”zalijepite” vašu reklamu.

Vizualni sadržaj je ključna komponenta u B2B(business to business) taktikama marketinga. Sama činjenica da danas 4 milijarde ljudi posjeduje pametni telefon dovoljno govori o razvoju, uticaju tehnologije na naše živote.

Svaki put kada koristimo pametni telefon mi podliježemo digitalnom marketingu. Bilo da je riječ putem e – maila, društvenih mreža, Google Adsa i svemu ostalome.

Ukoliko ste vlasnik firme kojoj je potrebna promocija onda je ovo pravo vrijeme da započnete put prema uspješnoj promotivnoj kampanji na internetu. Naravno, uz pomoć vrhunskih stručnjaka postići ćete željene rezultate. Važno je da budete kupcima što bliže a to znači da ste prisutni i online.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi