back to top

SPARTA, RIM ILI STARA GRČKA? Otkrijte koja drevna civilizacija odgovara vašem horoskopskom znaku

U takvim kontradiktornim uslovima, bilo bi mudro pogledati u prošlost, daleko u prošlost, kako bismo mogli da prigrlimo svoje korjene i pronađemo vezu između mjesta gdje se nalazimo i onoga što nas je dovelo ovdje.

Kao što svaki od dvanaest znakova Zodijaka ima jedinstven skup osobina ličnosti, tako imaju i sve velike drevne civilizacije. Pogledajte koje civilizacije imaju karakteristike najbliže vašem horoskopskom znaku.

Ovan: Sparta

Vatreni znak kojim vlada planeta ratnik Mars, Ovnovi su poznati po svojoj nepokolebljivoj hrabrosti, čak i kada su šanse u velikoj mjeri usmjerene protiv vas. Drevna civilizacija koja najviše odgovara vašem temperamentu je grad Sparta na grčkom ostrvu Lakonija. I dan-danas, riječ Spartanac označava nekoga ko je obilježen strogom disciplinom i ko izbjegava luksuz i udobnost.

Najpoznatiji primjer spartanskog ponašanja došao je tokom bitke kod Termopila 480. prije nove ere kada su persijske snage napale Grčku. Iako su kralj Leonida i njegovih 300 spartanskih ratnika bili znatno nadmašeni persijskim snagama procijenjenim na desetine hiljada, oni su stajali na svom mjestu i hrabro se borili protiv njih danima.

Bik: Drevni Egipat

Kao zemljaniznak, Bikovi su u suštini stabilni i praktični. Budući da vam vlada Venera, takođe volite ljepotu i ljepše stvari u životu. Drevna kultura koja se najbolje uklapa u vaš duh jeste Egipat, gdje je civilizacija cvjetala hiljadama godina zbog vječne pouzdanosti rijeke Nil, koja je obezbijedila život za inače isušenu pustinjsku oblast.

Drevni Egipat je takođe bio poznat kao magična civilizacija sa svojim zapanjujuće veličanstvenim piramidama i praksom korišćenja raznobojnih boja, pigmenata, kane i olovke za oči kao kozmetički dodatak za muškarce i žene.

Blizanci: Stara Grčka

Pod vladavinom Merkura, vi ste majstor komunikacije i brz mislilac koji je stalno radoznao i žedan znanja. Naći ćete svoju duhovnu civilizaciju u staroj Grčkoj, posebno u filozofskoj eri kojom su vladali Sokrat, Platon i Aristotel, koji su u suštini izmislili zapadnu filozofiju kako bi mogli da razumijju svijet koristeći logiku.

Čuvena Sokratova opomena da „spoznaj sebe“ ostaje jedan od najmudrijih savjeta koje je iko ikada dao. Antička Grčka je takođe napravila ogroman napredak u astronomiji, matematici, etici, biologiji i estetici. To je takođe proizvelo filozofije epikurejstva (što znači da je zadovoljstvo dobro) i stoicizma (što znači da treba hrabro podnositi bol bez prigovaranja).

Rak: Sumeri

Pošto ne postoje drevne civilizacije poznate prvenstveno po tome što su hiperemocionalne, kao što su Rakovi poznati, umjesto toga ćemo se usredsrediti na činjenicu da vama vlada Mjesec i da ste stoga veliki dom zodijaka koji pronalazi intenzivnu utjehu u vašem prebivalištu. Drevni Sumeri u Mesopotamiji su osmišljavali sofisticirane gradove-države prije hiljadama godina.

Kuće napravljene od opeke osušene na suncu, koje su koristile zamršene lukove, kupole i svodove, bile bi poređane tako da su gledale na dvorišta i bile grupisane oko zigurata – terasastih, piramidalnih hramova koji su služili kao sumerska bogomolja. Kada su mnogi stanovnici planete bili nomadski ili su živeli u privremenim skloništima, Sumeri su bili prvi narod na svijetu koji je bio skućen .

Lav: Stari Rim

Kao vatreni znak kojim vlada sunce i simbolizuje ga lav, vi ste kraljevski, dominantni, pa čak i na grandiozni. Savršena drevna dopuna vašoj ekstrovertnoj prirodi i osvajačkom duhu je staro Rimsko carstvo, koje je osnovano na sedam brda 753. pre nove ere a prostiralo se na preko dva miliona kvadratnih milja pokrivajući tri kontinenta.

Do 117. godine vaše carstvo je pokrivalo celu Italiju, veći dio današnje Zapadne Evrope, i čak je imalo komandne ispostave u dijelovima Azije i sjeverne Afrike. Stari Rimljani su inspirisali strah i poštovanje skoro hiljadu godina i služe kao vječni podsjetnik šta je ljudski duh u stanju da postigne.

Djevica: Drevna Kina

Poznati ste po svojoj praktičnosti i izrazitoj pažnji prema detaljima. Težite logici i nikada ne dozvoljavate da vas emocije obuzmu. Drevna kultura koja najbolje odgovara vašoj ličnosti datira iz Kine, koja je bila jedna od najranijih svjetskih civilizacija i opstaje kao trajna svjetska sila.

Samo kultura posvećena tehnologiji i pragmatizmu bila bi u stanju da izvede arhitektonsko čudo kao što je kineski Kineski zid, koji se proteže na više od 20.000 kilometara i štiti drevne Kineze od grabežljivijih i manje razvijenih osvajača. Veliki put svile povezao je Kinu s Mediteranom i podstakao trgovinu i unakrsno oprašivanje kultura. Drevna Kina je zaslužna za pronalazak papira, procesa štampanja i kompasa. Takođe je blagoslovio svijet konfučijanizmom, sekularnom državnom filozofijom koja podstiče poštovanje, integritet i društveni reciprocitet.

Vaga: Dolina Inda

Kultura iz bronzanog doba koja je cvjetala u delovima onoga što su danas poznati kao Pakistan, Avganistan i Indija, gradovi u dolini Inda, koji su formirali civilizaciju veću od Egipta, bili su jedinstveni među drevnim civilizacijama po tome što su arheolozi pronašli da nema dokaza da su njima vladale hijerarhijske ličnosti kao što su sveštenici ili kraljevi.

Takođe, nema dokaza da su ovi drevni narodi koristili oružje ili im je bila potrebna vojska. Umjesto toga, to je bila kultura zasnovana na miru, prosperitetu, ljubavi i jednakosti. Sve se ovo savršeno uklapa u Vaginu beskrajnu potragu za ravnotežom i harmonijom.

Škorpija: Drevne Maje

Škorpija je znak koji je najbliže isprepleten sa misterijom i tamom, pa koja bi vas bolja drevna kultura mogla simbolizovati od Maja u današnjem istočnom Meksiku? Za drevne Maje, smrt je bila samo obred prelaska u drugi život, tako da su živjeli bez straha od smrti.

Umjesto tragičnog kraja, na smrt se gledalo kao na novi početak. Maje su takođe vjerovale da veliko nepoznato postoji ispod površine vode. Oni koji su svoje živote dobrovoljno prineli kao duhovne žrtve bili su obojeni svjetloplavim mineralom poznatim kao „majaska plava“ prije nego što su poslani u vodeni grob.

Strijelac: Drevna Persija

Strijelac je znak koji je prepun radoznalosti, istraživačkog i pionirskog duha, tako da veliko Persijsko carstvo -jedno od najmoćnijih i najobimnijih u istoriji – najviše odražava vašu dušu. Tokom svog vrhunca, Persijsko carstvo se protezalo od doline Inda (savremeni Pakistan i Indija) na istoku sve do Egipta na zapadu. Na sjeveru je pokrivao dijelove današnje Grčke i Turske.

Njen najpoznatiji car, Kir Veliki, zamislio je kulturu u kojoj građani mogu da žive, misle i obožavaju kako žele bez straha od progona ili otuđenja. Iako je većina drevnih Persijanaca praktikovala zoroastrizam – prvu dualističku religiju sa konceptima kao što su dobro i zlo, svjetlost i tama – bili su potpuno tolerantni prema drugim religijama. Sve ovo se savršeno uklapa s ekspanzivnom i inkluzivnom prirodom Strelca.

Jarac: Vavilon

Jarac je poznat kao najorganizovaniji i najkonkretniji od svih znakova, pa kakvo je bolje drevno društvo da ih predstavlja od onog drevnih Vavilonaca, čiji je vladar Hamurabi uspostavio ono što mnogi istoričari smatraju prvom sveobuhvatnom vladavinom prava u svjetskoj istoriji?

Hamurabijev zakonik se sastojao od 282 zakona koji su postavili pravila za stvari kao što su trgovina, ugovori, imovinska prava, porodični sporovi i kriminal. To je takođe dalo svijetu ideju o onome što je na latinskom poznato kao lek talionis („zakon talona“), a kasnije je poznato kao princip „oko za oko“. Baš kao i drevni Vavilon, Jarčevi se bave zakonom, redom i logikom.

Vodolija: Atlantida

Vaš inovativni, beskrajno radoznali i revolucionarni duh najviše je u skladu sa mitom o Atlantidi, civilizaciji koja vjerovatno nikada nije ni postojala, ali koja još uvek fascinira maštu. Mit o Atlantidi se prvi put pojavio u dva dijaloga koje je napisao grčki filozof Platon oko 360. prije nove ere. Kako je Platon ispričao priču, Atlantida je bila ostrvo iz snova koje se nalazi negdje iza „Herkulovih stubova“, što je navelo neke da zaključe da postoji u Gibraltarskom moreuzu.

Rečeno je da je veći od Libije i cijele Azije zajedno i da je naseljen visoko naprednim super-humanoidima koji su bili vrli i mudri. Njegov gradski raspored sastojao se od koncentričnih prstenova vode i zemlje koji su svi bili povezani tunelima. Iako Atlantida i dalje ostaje samo ideja, samo Strelac ima dovoljno živopisnu maštu da je pretvori u stvarnost.

Ribe: Drevni Tibet

Vodeni znak poznat po svojim neograničenim dubinama duhovnosti i saosećanja, Ribe najbolje predstavlja drevni Tibet. Smještena na sjevernoj strani Himalaja. koje dostižu tako vrtoglave visine, trebalo bi samo da stojite na prstima da biste mogli da poljubite nebo. Ljepota drevnog Tibeta koja oduzima dah rodila je duboko spokojnu kulturu koja se savršeno uklapa sa prirodom.

Uzvišene visine Tibeta su domaćini bezbrojnim budističkim manastirima, ali prije uvođenja budizma, tibetska autohtona religija je bila poznata kao Bon, koja se bavila magijom i obožavanjem nebeskih božanstava – što i ima smisla kada u suštini živite u oblacima.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Popularno danas