Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona kroz “paket transparentnosti”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit iskoristio je danas Bonske ovlasti i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čime se unapređuje integritet izbornog procesa i stvaraju preduslovi za transparentnije i fer izbore.

“Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore. Ja ne tolerišem ratnohuškačku retoriku. Nažalost, isuviše je njih koji se ponašaju neodgovorno. Dejtonski sporazum je temelj ove zemlje. Na putu od Dejtona prema Briselu ima još mnogo zadataka koje treba ispuniti”, kazao je Šmit u obraćanju javnosti nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima sedam parlamentarnih stranaka.

Šmit je na pres konferenciji u zgradi OHR-a poručio da nema “prvostepenih i drugostepenih” građana u BiH i da u njoj žive tri konstitutivna naroda.

“Izričito se obraćam građanima Bosne i Hercegovine. Znam da ovdje nekada ima puno izazova, ali moram reći da ne treba biti prvostepenih i prvorazrednih i drugorazrednih građana u ovoj zemlji. Ova zemlja se sastoji od tri naroda koja odlučuju o sebi, a ponekad imam utisak da neki drugi odgovorni ljudi misle da oni mogu tek tako govoriti u ime naroda”, istakao je Šmit, dodavši da su izbori osnovno pravo građana i nisu moneta za potkusurivanje stranaka.

“Izbori su osnovno pravo svakoga pojedinca, svakog igrača, tako da je meni zadovoljstvo da mogu izbore vratiti svima, tako da danas nalažem i donosim paket transparentosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju”, kazao je, između ostalog, visoki predstavnik Šmit u svom obraćanju javnosti.

  Hodžić: Požar je ušao u područje gdje boravi puno turista i to je jako velika šteta za sve nas

Visoki predstavnik Šmit je danas u razgovorima s liderima političkih partija u Federaciji BiH povodom izbornih izmjena rekao da ima u planu donijeti tehničke izmjene, te da zasad neće nametnuti politički dio izmjena. Te izmjene se odnose na uvođenje 3-postotnog cenzusa u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH te zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Očekuje da će bh. političari što prije naći kompromisno rješenje i postići politički dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH. Šmit je domaćim političarima ostavio rok od šest sedmica kako bi pokušali postići dogovor oko spornih stavki.

“Ja sam spreman da uđem u razgovore s svima koji to traže ali razgovori moraju biti na državnom nivou. Mislim da je važno da ostali imaju ista prava”, naglasio je Šmit.

Izvor: BHRT/Agencije (H.S.)

27. 07. 2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi