Sljedećeg tjedna sastanak dionika zdravstvenog sustava sa Sindikatom SKB-a

-

Uoči današnje sjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održan je sastanak članova Vlade i Pregovaračkog tima Vlade za pregovore s reprezentativnim Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar.

Na sastanku je razmotren tijek pregovora te iznesena stajališta dionika zdravstvenoga sustav čiji predstavnici sudjeluju u radu Pregovaračkog tima.

Tom prigodom dogovoreno je kako će se u utorak, 9. ožujka, održati sastanak svih relevantnih i odgovornih dionika zdravstvenog sustava: osnivača i suosnivača zdravstvenih ustanova – općina, gradova, županija i Federacije BiH, zavoda zdravstvenog osiguranja, te menadžmenta zdravstvenih ustanova s predstavnicima reprezentativnog Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar, kako bi se zajednički, uz uvažavanje složene financijske situacije vezane za pandemiju koronavirusa, došlo do konačnih, za sve prihvatljivih i održivih rješenja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Nakon održanog sastanka, Vlada je na svojoj sjednici, s ciljem kvalitetne pripreme za najavljeni sastanak svih dionika zdravstvenog sustava, nastavila razmatrati realne mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju u trenutnoj složnoj proračunskoj situaciji.

Ponovno je naglašeno kako je, zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, ovogodišnji županijski proračun u odnosu na prošlu godinu umanjen za oko 17 milijuna maraka, a javni prihodi od početka godine manji su za oko 15 posto.

Po pola milijuna KM za sport i kulturu

Iz resora Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa donesen je niz odluka, među kojima je odluka o izdvajanju ukupno pola milijuna maraka za potporu sportu, od čega 150.000 maraka za izvanredne sportske rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Također, donesena je odluka o izdvajanju ukupno pola milijuna maraka za potporu kulturi, za nacionalne udruge i organizatore nacionalnih manifestacija, odnosno za projekte koji afirmiraju povijesni razvoj BiH i kulturni identitet njenih naroda, doprinose podizanju afirmacije kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, te kulturnih ruta – njihove samoodrživost i jačanja turističke ponude HNŽ-a.

Usvojena je i Odluka kojom se odobrava izdvajanje 220.000 KM za Radioteleviziju Herceg-Bosne d.o.o. Mostar.

Vlada je usvojila Odluku kojom je odobreno 850.000 KM za rekonstrukciju, investicijsko održavanje i dogradnju zgade Skupštine HNŽ te nabavku opreme.

Vezano za rad Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Vlada je usvojila Program utroška 55.000 KM za aktivnosti vezane za provedbu Prostornog plana HNŽ.

S obzirom na to da je ranije donesena Odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta turističke zone “Karaotok” u sklopu područja posebnih obilježja za područje od značaja za HNŽ Park prirode Hutovo blato, na današnjoj sjednici usvojena je odluka i odobrena su potrebna sredstva za provedbu izbora nositelja izrade urbanističkog projekta “Karaotok”.

Vlada HNŽ-a je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, razmotrila Informaciju o izvršenju Programa utroška namjenskih sredstava vodnih naknada za 2020. godinu.

Naglašeno je kako je realizacija Programa tekla u skladu s donesenim odlukama i zahtjevima lokalnih jedinica. Istaknuti su projekti sufinanciranja izgradnje kolektora na području Mostara, izgradnje obaloutvrde na području Konjica, rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže u Jablanici, kanalizacije za Čitluk, vodovodnog sustava Dubrave i vodoopskrbnog sustava za Ravno.

Razmotrena je i Informacija o izvršenju Programa utroška namjenskih sredstava vodnih naknada za novoplanirane projekte među kojima se ističe sufinanciranje realizacije projekata kanalizacijske mreže Konjica, izgradnje vodovodne mreže u općini Prozor–Rama, te međunarodnog odvodnog sustava u Neumu.

Fena

spot_img

Mostar vijesti