Sindikat metalaca FBiH obilježio Dan metalaca; priznanje uručeno sindikalnoj podružnici PD Igman Konjic   

Jučer je u Goraždu, povodom obilježavanja Dana metalaca FBiH, održana Svečana sjednica Upravnog odbora Sindikata metalaca FBIH, na kojoj se razgovaralo o implementaciji posljednjih izmjena Kolektivnog ugovora u metalskim preduzećima. Domaćin sjednice je bila sindikalna podružnica UNIS “Ginex” Goražde.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici sindikalne podružnice PD Igman Konjic: predsjednik Sejo Bubalo, Nihad Gakić i sekretar PD Igman Enis Mustafić, koji je kao stručna osoba, pravnik, na usluzi Sindikatu za njegove potrebe.   

“Održana je Svečana sjednica UO Sindikata metalaca FBIH, kojoj su se u toku sjednice priključili i članovi Uprave UNIS “Ginex”-a i gradonačelnik Goražda. Bio je to konstruktivan sastanak na kojem se razgovaralo o implementaciji najnovijih izmjena Kolektivnog granskog ugovora u metalskoj industriji, kojim je definisana najniža neto satnica prije oporezivanja u iznosu 4,40 KM. Sada slijede razgovori u firmama metalske industrije gdje to treba implementirati. Imamo kompanije koje to mogu uskladiti malo teže, dok je drugima vrlo  jednostavno da usklade te akte, pa smo o toj temi razgovarali. Cilj sindikalnih organizacija je da se sačuvaju radna mjesta i firme. Dogovoreno je da se to realizuje u firmama gdje se to može realizovati, a u ostalim firmama da se nađe neki modus u internim aktima, neko rješenje koje će biti obostrano i za poslodavca, i za sindikat, i za firmu u konačnici” – izjavio je za radiokonjic.ba Enis Mustafić.

Obilježen Dan metalaca FBiH

Osim razgovora o aktuelnostima iz oblasti radnog zakonodavstva na Svečanoj sjednici su  uručena priznanja za najuspješnije sindikalne podružnice. Priznanje je uručeno i sindikalnoj podružnici PD Igman Konjic, koje je preuzeo predsjednik sindikata Igmana Sejo Bubalo.

“Priznanja su dodijeljena za rad u proteklom periodu sindikalnim podružnicama koje su se istaknule u svojim aktivnostima na stvaranju boljih uslova za radnike. Drago mi je da smo od strane Sindikata metalaca FBiH prepoznati kao podružnica koja dobro radi” – istaknuo je Bubalo, navodeći da su priznanja još dobili sindikalne podružnice preduzeća “Binas” Bugojno, “Pretis” Vogošća i “Remontni zavod” Hadžići.

sindikat metalaca fbih obilježio dan metalaca; priznanje uručeno sindikalnoj podružnici pd igman konjic   
Sejo Bubalo i predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez

Sejo Bubalo je još dodao da je Uprava PD Igman, nastavljajući praksu dobrog poslodavca, na Dan metalaca FBiH svim svojim radnicima obezbijedila besplatan obrok. 

radiokonjic.ba

Foto: Sindikat PD Igman

16.11.2022.

radiokonjic.ba

Popularno danas