Šesta po redu “Kestenijada” održat će se u subotu u Seonici

U mirisu i okusu pečenih kestena će i ove godine uživati posjetioci “Kestenijade”, koja će se po šesti put održati u subotu, 28.oktobra u Seonici, a u okviru manifestacije “Dani Neretvice 2023.”, koju organizuju Grad Konjic i Udruženje “SIN Neretvica”. Posljednje pripreme za ovaj događaj, koji je prepoznat i u turističkom pogledu, privode se kraju, uz učešće oko 1.500 posjetilaca iz Konjica i drugih gradova, kaže Refik Boloban, koordinator “Kestenijade”.

Refik Boloban i Mehdija Košpo

“Za šestu, već tradicionalnu “Kestenijadu”, sve je spremno, ostaju još male tehničke pripreme koje ćemo završiti do subote. I ove godine ćemo za posjetice, koje očekujemo iz Konjica, Sarajeva, Jablanice, Prozor-Rame i Mostara, ispeći 500 kilograma kestena”-rekao je Boloban.

Cilj ove manifestacije je zaštita kestenove šume i prezentacija plodova kao zdrave namirnice, koja bi se, osim kao izvozna sirovina, mogla koristiti i u vidu prerađevina za domaće i strano tržište.

šesta po redu "kestenijada" održat će se u subotu u seonici
Šesta po redu “Kestenijada” održat će se u subotu u Seonici

“Prije svega želimo da se sagleda stanje kestenove šume na području Grada Konjica, da se prezentiraju plodovi kestena, te da kesten kao kulturu ne treba izvoziti kao sirovinu, već moramo u narednom periodu animirati više nivoe vlasti da bi se na neki način, ili u kantonu, ili u Federaciji, otvorila fabrika za preradu kestena, kako bi mogli izvoziti naše plodove kao gotov proizvod”-istaknuo je Boloban.

I ovogodišnja “Kestenijada”, koja počinje u 11 sati, ponudit će zanimljiv program. Osim degustacije pečenog kestena, posjetioci će moći degustirati i različite slastice pripremljene od ove namirnice. Mehdija Košpo, član Upravnog odbora Udruženja “SIN Neretvica” i profesorica u Ugostiteljsko-turističkoj školi Konjic, zadužena je za pripremu ukusnih zalogaja, u čemu će joj pomoći i njeni učenici. “Pripremit ćemo dosta poslatica od kestena, kao i palačinke sa džemom od šipurka, sok od cijeđenih borovnica i čaj od šipurka. Za svakoga će biti ponešto”-navela je profesorica Košpo, dodavši da je urod kestena ove godine slabiji u odnosu na prošlu, ali za potrebe “Kestenijade” obezbjeđene su dovoljne količine. Ističe da je kesten zdrava namirnica, ali se slabo koristi u ishrani. Uglavnom, konzumira se najčešće kao pečen ili kuhan, a rjeđe u pripremanju jela i slastica.

Inače, Grad Konjic je jedna od tri lokacije u BiH ( pored Krajine i područja Srebrenice op.a.) koja posjeduje veće površine kestenove šume. Procjenjuje se da ima oko 8000 hektara, kaže Refik Boloban, mada je dio tih površina uništen uslijed brojnih požara proteklih godina.

šesta po redu "kestenijada" održat će se u subotu u seonici
Šesta po redu “Kestenijada” održat će se u subotu u Seonici

“Zbog velikih požarišta u dolini Neretvice, dio tih površina pod kestenovom šumom je izgorio, pa su sada te površine znatno manje. Mi iz Udruženja, uz pomoć viših nivoa vlasti, pokušavamo obnoviti te uništene nasade kestene. Zasadili smo ogledni nasad kestena na lokalitetu Velike vode na površini od 15 dunuma. Planirano je da se podignu još dva nasada u narednom periodu, a sve s ciljem da se sačuva kesten na području MZ Neretvica”-zaključio je Refik Boloban, koordinator “Kestenijade”.

šesta po redu "kestenijada" održat će se u subotu u seonici
Šesta po redu “Kestenijada” održat će se u subotu u Seonici

Organizatori su i ove godine za učenike organizirali likovni konkurs, a tema je bila kesten. Proglašenje i uručenje nagrada najuspješnijim učenicima upriličit će se u subotu, za vrijeme održavanja “Kestenijade”.

radiokonjic.ba

26.10.2023.

[email protected]

radiokonjic.ba

Popularno danas