back to top

‘Savršeni partner’ večeras otvara Mostarsko proljeće

Dvadeset treće izdanje Dana Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće večeras će u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u 20 sati otvoriti predstava “Savršeni partner”, autora Mire Gavrana, u izvedbi Teatra “Gavran”.

Predstavu redateljski potpisuje Slađana Kilibarda, a igraju Ana Vilenica, Sven Jakir i Kristina Krepela.

Kako je u razgovoru za Fenu kazala glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić Milinković, Mostarsko proljeće ove godine održava se u jesen zbog epidemioloških prilika, odnosno neprilika.

– Ove godine jednostavno epidemiološke prilike nisu dozvolile da se Mostarsko proljeće održi u uobičajenom terminu, iako ni sada nisu sjajne. Nadamo se da će se sljedeće godine situacija normalizirati i da će Mostarsko proljeće krenuti u svom redovitom terminu travanj/svibanj – kazala je Brkić Milinković.

Mostarskog proljeća nastavlja se u srijedu, 13. listopada, kada će biti upriličeno predstavljanje knjiga fra Ike Skoke “Franjevci u djelima Ive Andrića”. Predstavljanje će se održati u 19 sati u hotelu “Mostar”, a u programu sudjeluju prof. dr. Perina Meić, prof. dr. fra Danimir Pezer, Misijana Brkić Milinković i sam autor.

U okviru kazališnog programa na maloj sceni HNK Mostar bit će izvedena predstava “Spremni”, autorice Kristine Gavran, u režiji Jelene Kordić Kuret, a 21. listopada na istom mjestu gostuje Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banje Luke s predstavom “Skupština”.

U suradnji s HNK Mostar, HNK Šibenik će 5. studenoga na maloj sceni izvesti “Arsenov feral”. Brkić Milinković naglasila je kako je riječ o projektu koji je posvećen Arsenu Dediću, a nastao je po ideji ravnatelja HNK Šibenik Jakova Bilića. Program je namijenjen publici koja voli poeziju, šansonu i profinjenu glazbu.

Planiran je i niz zanimljivih izložbi mladih umjetnika iz Hercegovine. Riječ je o ciklusu kojeg autorski potpisuje Dragan Marijanović, a mlade autore ugostit će Galerija “Rondo”. Radi se o izložbama Ane Naletilić pod nazivom “Nije bilo planirano”, Megi Kunštek “Šetnja”, Natalija Šušnjar s izložbom “This is vol. 2 – manifestacija svijesti više razine” i Tomislav Zovko s izložbom “Silikonologija”.

U nastavku programa predviđeno je predstavljanje knjige profesora Ivana Sivrića “Za suvremena pitanja” te monografije “Ferdinand Zovko-Baritonov život za publiku”, autora Dragana Marijanovića.

Dječji dan održat će se 9. prosinca u Kosači, u suradnji s manifestacijom “Književni memorijal Krešimir Šego”, a nastupit će književnici Miljenka Koštro, Miro Naletilić, Iva Nuić, Zdravka Mila Marijanović, Radica Leko, Sonja Škobić, Ana Šego, Šimo Ešić, Milena Jukić Bandić i Marina Kljajo Radić.

Za prosinac je najavljena izložba Ivana Hercega u Galeriji kraljice Katarine, a riječ je o slikaru i odvjetniku iz Ljubuškog.

– Iako smo i ove godine prinuđeni reducirati program vjerujem kako će svatko za sebe na ovogodišnjim Danima Matice hrvatske pronaći nešto za sebe – zaključila je Brkić Milinković.

Popularno danas