Šantićeva neostvarena ljubav nije bila čuvena Emina!?

Nesretni mostarski romantik Aleksa Šantić imao je jednu veliku ljubav – Anku Tomilović

Aleksa Šantić, poznati mostarski pjesnik, izjavio je svoju ljubav prema Emini u pjesmi koju je i nazvao po njenom imenu. Ubrzo pjesma Emina postala je simbol Mostara i bosanskohercegovačkog pjesništva.

Pjesmu su opjevali mnogi poznati pjevači, čak i Eminina praunuka Alma Ferović Fazlić. Iako je u javnosti Emina ostala zapamćena kao neostvarena ljubav postoje izvori koji govore drugačije.

Iako je Emina Sefić ukrala Aleksinu pažnju koja ga je inspirsala da napiše o njoj pjesmu, posebnu priču imao je sa Ankom Tomlinović.

Anka Tomlinović bila je kćerka fotografa Stjepana Tomlinovića koji je bio prijeklom iz Slavonije.

Od momenta kada je prvi put ugledao Anka je mostarskom pjesniku obuzela misli. Pričali su da je tada Aleksa čekao Anku u dućanu u želji da se bolje upoznaju.

Kako je vrijeme odmicalo, Anka i Aleksa počeli su se viđati. Pričali su o snovima i njihovim željama. Maštali su pod mostarskim zvjezdanim nebom u nadi da krunišu svoju ljubav.

Anka Tomlinović bila je tajanstvena mlada dama neobične ljepote. Kako je vrijeme odmicalo tako je i njihova ljubav bila veća.

Kasnije je Anka priznala Aleksi da je namjerno izlazila iz kuće u isto vrijeme nadajući da će on skontati satnicu, te iskoristiti priliku da se vide.

anka tomlinovic
Anka Tomlinović

Aleksa je posvetio Anki pjesmu ”Ako hoćeš”

Zanimljivo je da Anka saznala od drugih čime se Aleksa bavi. Nakon novog saznanja zamolila ga je da joj pokloni primjerke pjesama Goluba i Nevena.

Svoju ljubav je pokazao na klasnični pjesnički način preko pjesme. Šantić je napisao pjesmu za Anku koja se zvala Ako hoćeš.

Ako hoćeš

Ako hoćeš da o zori
Pjevam tebi pjesme moje,
Oj, ne bježi sa prozora,
Da ja gledam lice tvoje!

Ako hoćeš da ti pjevam
O sunčanom toplom sjaju,
Oj, pogledni okom na me,
Divotanče, mili raju!

Ako hoćeš da ti pjevam
Onu tihu nojcu milu,
Razvij tvoju gustu kosu -
Mirisavu meku svilu!

Ako hoćeš da ti pjevam
Miris divnog pramaljeća,
Oj, razgrni njedra bijela -
Da udišem miris cvijeća!

Il' ako ćeš pjesmu moju
O izvoru slasti bujne,
Hodi, hodi na grudi mi,
Da ti ljubim usne rujne!
Isječak iz serije ” Aleksa Šantić”

Velika ljubav ubrzo je postala  zabranjena

Njihova ljubav naišla je na veliku prepreku koja je uzrokovala i njihov kraj. Velika prepreka je bila različite relgije. Anka Tomlinović bila je katolkinja, dok je Aleksa Šantić bio pravoslavac.

Zbog ove činjenice u tadašnje vrijeme naišli su na negodovanja mnogih, posebno njihove porodice.

Mnogi kažu da je majka Alekse Šantića posrbno branila svom sinu da se oženi sa Ankom Tomlinović samo zato što je katoličke vjere.

Koliko je Anka voljela Aleksu govori činjenica da je samo zbog njega prešla u pravoslavlje. Nakon što je tu vijest saopštio svojoj majci ona se i dalje protivila vjenčanju.

”U tom trenutku uzela ga je za ruku i odvela pred slavsku ikonu i rekla da se ikonom zaklinje da će ako to uradi njen pokop biti svadbeni dar.”

Poznavajući svoju majku Aleksa je znao da je to u stanju uraditi. Iz tog razloga njihova velika ljubav postala je dio prošlosti.

santic

Nakon godinu dana Anka se udala za drugog.

Tada se pričalo da je Aleksa plakao kada su svatovi prolazili pored njegove kuće.

Nakon Anke Aleksa je upoznao Zorku Šolu. No, i ova ljubav je imala nesretan završetak. Nakon prekida sa Zorkom Aleksa se posvećuje pisanju rodoljubnim pjesmama.

Najpoznatija pjesma iz ovog perioda je Ostajte ovdje.

Mostarski pjesnik Aleksa Šantić umro je od tuberkuloze 2.februara 1924. Godine. Za taj dan se kaže da je Mostar bio sav u crnini.

Sve radnje i dućani su se zatvorili. Mostarci su krenuli prema kući Svetozara Ćorovića kako bi mu odali posljednju počast.

Aleksa Šantić postao je pjesnički velikan čiji se stihovi i dan danas čitaju.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas