More
  VijestiKulturaRužica Aščić osvojila nagradu HNK za najbolji dramski tekst na hrvatskom jeziku

  Ružica Aščić osvojila nagradu HNK za najbolji dramski tekst na hrvatskom jeziku

  Svečana dodjela nagrada autoricama čiji su dramski tekstovi ocijenjeni najboljima na natječaju Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, održana je u ponedjeljak u Mostaru, a laureatkinjom natječaja proglašena je zagrebačka spisateljica Ružica Aščić.

  HNK Mostar prema njenoj drami “Zid” postavit će predstavu koja će se naći na repertoaru mostarskog kazališta u sljedećoj kazališnoj sezoni.

  “Iako je pisanje za mene introspektivna potraga, mnogo mi znače ovakve nagrade jer su one kritička potvrda mog rada. Sretna sam što je moja drama pozitivno evaluirana i što će likovi iz nje zaživjeti na kazališnim daskama u Mostaru”, izjavila je Aščić.

  Osim ove mlade spisateljice HNK Mostar nagradio je još dvije drame, i to “Visoke frekvencije” autorice Mateje Posedi iz Nedelišća, i “Zakopana čuda” Monike Herceg iz Zagreba, priopćeno je iz HNK.

  “Natječaji su dramskim piscima izrazito važni, ali ovakvi imaju poseban značaj jer daju priliku da se drama ostvari na sceni, a to je upravo i njezina svrha”, navela je Mateja Posedi.

  Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja nagrađenim autoricama čestitao je na osvojenim nagradama i poručio kako će njihovi tekstovi biti objavljeni i u formatu e-knjige.

  “Svjesni smo odgovornosti koju imamo prema hrvatskom jeziku i kulturi, stoga smo u okviru HNK Mostar pokrenuli i radionicu pisanja dramskog teksta, kao i radionicu pisanja filmskog scenarija, a koje pohađaju mladi i još neafirmirani dramski pisci. Kao nacionalna kazališna kuća posebnu pozornost posvećujemo hrvatskim kazališnim autorima, kako klasicima tako i suvremenim dramskim piscima”, kazao je Vukoja.

  Na natječaj je pristiglo važećih 30 dramskih tekstova, a glavna svrha natječaja bila poticanje dramskog stvaralaštva, prije svega među mladim autorima.

  Odluku o najboljim tekstovima donijelo je povjerenstvo u sastavu Ivan Vukoja, Dragan Komadina, Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret i Anita Miličević, a HNK Mostar ovaj javni poziv raspisao je u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img