Ročišta zatvorena za javnost / Oslobođenje saznaje: Kakve tajne krije Šmrkov advokat i sarajevski policajac?

Ročišta koja su u posebnim sudnicama Suda BiH u petak održana advokatu Zlatku Ibrišimoviću i policajcu MUP-a KS-a Ameru Selaku, uhapšenima u akciji Bumerang, bila su zatvorena za javnost. Ibrišimovića Tužilaštvo BiH tereti za organizirani kriminal i pranje novca i njemu je u petak Sud odredio jednomjesečni pritvor. Selaku se na teret stavlja i odavanje tajnih podataka.

Kupovina nekretnina

Sutkinja Tatjana Kosović i Stanko Blagić su na zahtjeve advokata Lejle Čović i Alena Nakića i uz saglasanost tužioca Džermina Pašića isključili javnost sa ova dva ročišta. Sud je zabranio da se u javnosti govori o tajnim postupcima kako se ne bi ugrozile ranije istrage.

– Objavljivanje određenih podataka moglo bi dovesti do kršenja advokatskih tajni o određenim poslovnim tajnama, kazala je sutkinja Kosović.

Nezvanično, Tužilaštvo smatra da je Ibrišimović pomagao određenoj kriminalnoj grupi na način da je zajedno s njima novcem koji je pribavljen od prodaje narkotika kupovao nekretnine po Sarajevu, ali i drugim zemljama.

Selakov branilac Alen Nakić je kazao da se u razlozima Tužilaštva da se Selaku odredi pritvor, kao i u izlaganju odbrane, nalaze informacije koje spadaju u domen zaštićenih podataka i čije bi otkrivanje moglo dovesti u opasnost postupke koji su u toku.

Šverc droge

S druge strane i tužilac je rekao da je Tužilaštvu u interesu da se zadrže u tajnosti informacije koje su važne za ovaj i druge krivične postupke koji se vode pred ovim sudom.

  Sin ga prijavio da krije drogu u potkrovlju kuće

Selak je navodno Admiru Arnautoviću Šmrku i članovima njegove kriminalne grupe koji se terete za šverc droge odavao tajne podatke iz istraga koje su se vodile protiv njih i njima bliskih osoba. U sklopu ove akcije ranije su uhapšeni i Adis Prašović, inspektor MUP-a KS-a, te Fahrudin Gačanović, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi