back to top

Ljubicine pite ispod sača koje zamirišu Prozorskom kotlinom

Subota je. Činilo se kao i svaka obična subota tijekom veljače. Obazirući se prema Makljenu dalo se naslutiti da će se obistiniti prognoze i da će ponovno stići obilniji snijeg. Naša fotopatrola uputila se u naselje Krča u potrazi za novim zanimljivostima u Rami.  Želja nam je foto i video zabilježiti kako Ljubica Stojanović priprema pite ispod sača.

Iz posebne prostorije koja je izgrađena upravo za sušenje mesa i pripremu domaćih specijaliteta ispod sača izvijao se dim. Ljubicin suprug Branko pripremio je vatru i zagrijava sač.

ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom

Kao i uvijek prvo pitanje je: „Jeste li za rakiju?“ Branko je odmah iznio svoju dvadesetogodišnju rakiju koju čuva samo za dobre prijatelje. Prije degustacije svakako smo je morali fotografirati pored sača.

ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom

Branko je iz mjesta Došćica, s druge strane Volujaka, a Ljubica je iz Prozora. Svoj dom sagradili su na Krčima. Sin Franjo je na radu u Austriji, a kćer Franciska na studiju u Splitu. Njih dvoje nikada ne miruju i uvijek sebi nađu korisnog posla, ako ništa onda barem neštu uređuju oko kuće.

ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom

Čim smo ušli u kuću zatekli smo Ljubicu kako razvija jufku za pite. Pogodili smo trenutak baš kada je Ljubica pripremala burek. No, već ranije je pripremila dvije pite ispod sača. Ona svoje slasne pita priprema za prijatelje, sve one koji požele okus zavičaja i one koji žele imati taj specijalitet na svom stolu u posebnim prigodama.

ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom

„Kuhanje, odnosno, spremanje pite naučila sam od svoje mame. Prije godinu dana započela sam pripremati pite ispod sača.  Da bi jedna pita bila gotova, od razvijanja i pečenja do stola potrebno je otprilike sat i pol.“ – kazala je Ljubica dok je razvijala jufku za burek.

ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom

Vrlo brzo burek je bio spreman za pečenje. Branko je već stavio sač na zagrijavanje.

I ovog vikenda Ljubica je pripremila 5 pita. Ljeti ili uz neke blagdane i prigode pripremi ih puno više, na desetine i desetine. Kako sve više vrijeme odmiče od kada Ljubica priprema pite sve je više onih koji žele probati i počastiti sebe i prijatelje s ovom ukusnom hranom kojoj nitko ne može odoljeti.

Činilo se kao da burek nije ni stavljen na pečenje ispod sača osjetio se ugodni miris koji je izazvao zazubice. Nepci su bili spremni na taj izvrsni okus. Za one koji više vole pite zeljanice ili sirnice sigurno bi uživali u toj ukosnoj deliciji koja na svoj način postaje  brend u Rami kao i rakija.

ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom

Za sve koji žele probati Ljubičine pite ispod sača ili počastiti prijatelje, goste ili da ih čeka gotova kada dođu izdaleka dovoljno je samo da nazovu na broj: 063 170 359 i sve dogovore. Ljubica i Branko rado će se odazvati i potruditi kako bi pita bila vruća i sočna. Ako treba i dovest će je do vas. Samo možemo na kraju kazati „U slast“, a mi s našom fotopatrolom idemo dalje u potragu za nekom novom pričom.

ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom ljubicine pite ispod sača koje zamirišu prozorskom kotlinom

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Popularno danas