VijestiRazvoj ronilačkog turizma u HNK

  Razvoj ronilačkog turizma u HNK

  U saradnji Turističke organizacije Opštine Bar i Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, u Baru je upriličena regionalna radionica na temu donošenja akcionog plana za prekogranični menadžment, poboljšanje i turističku valorizaciju podvodne kulturne baštine kroz ronilački turizam.

  Ovom događaju u okviru projekta pod nazivom “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) prisustvovali su predstavnici svih partnerskih organizacija,  saopćeno je u utorak iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

  Kako su istakli, radionica je okupila preko četrdeset učesnika koji su slušali prezentacije o trenutnom stanju jedinstvene podvodne kulturne baštine regiona, njenoj evidenciji i zaštiti, kao i o mogućnostima promocije ovog značajnog segmenta savremene turističke ponude.

  Pored predstavljenog akcionog plana, usvojen je edukativni kurikulum za digitalnu dokumentaciju podvodnih arheoloških nalazišta, govorilo se o zakonskoj regulativi i standardizaciji usluga ronilačkog turizma i modelima upravljanja destinacijama za ronjenje.

  Aktivnosti projekta WRECKS4ALL postaju prepoznate od strane relevantnih institucija u državi i regionu te se očekuje da će se ubrzo primijeniti osnovne odredbe akcionog plana za razvoj sektora ronilačkog turizma kroz valorizaciju podvodne kulturne baštine u HNK.

  Projekat WRECKS4ALL odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i sufinansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, stoji u saopćenju.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img