VijestiServisne informacijeRadovi na rekonstrukciji pješačke zone u ulici Nadbiskupa Čule

  Radovi na rekonstrukciji pješačke zone u ulici Nadbiskupa Čule

  U tijeku su radovi na rekonstrukciji pješačke zone u ulici Nadbiskupa Čule.

  U obuhvatu rekonstrukcije izvršit će se sječa i zamjenska sadnja pet do šest stabala javorolisnog platana / Platanus acerifolia iz sljedećih razloga:

  Terenskim pregledom zdravstvenog stanja stabala, nakon uklanjanja asfaltnog sloja i popločavanja te starih kvertira oko stabala platana u drvoredu, konstatirano je da jedno od stabala uslijed nepravilnog rasta krošnje izlazi u zonu  ceste, odnosno zonu kojom prometuju vozila te je na istom stablu došlo do oštećenje uslijed sudara sa teretnim vozilima.

  Navedeno stablo ima i oštećenja u zoni račvišta krošnje, gdje su vidljive velike rupture sa nekrozom tkiva i mikrobiološkom razgradnjom kambijalnog sloja i zone centralnog cilindra (u budućnosti je moguć prijelom krošnje (vjetrolom) jer ovu infekciju nije moguće sanirati.

  Ovo stablo  ima dosta plitak korijen te je u budućnosti podložno vjetru (slabo je ukorijenjeno) kao takvo isto je potrebno ukloniti i izvršiti zamjensku sadnju.

  Dva starija stabla platana ispred zgrade Spajalica,  imaju problem isplivavanja glavnice korijena visoko iznad planirane zone pješačke staze, te na njima nije moguće izvršiti sanacijske zahvate jer je riječ o sidrenom korijenu koje nije moguće skratiti i slično.

  Razlog pojave daskastog površinskog korijena, ogleda se najčešće u loše odrađenoj sadnji i pripremi sadnih rupa (kada su ista stabla posađena), na način da nepropusni sloj nije dobro razbijen pri strojnom iskopu sadne rupe (ako je uopće rađen strojni iskop).

  To dovodi do problema da je biljka (platan) koja po svojoj prirodi ima tzv. prelazni srcasti oblik korijena prinuđena isti formirati površinski u koliko toliko rastresitijem sloju zemljišta. 

  Ova dva stabla biće predmetom sječe i zamjenske sadnje, kojom bi se ovaj put nova stabla posadila na propisan način, u sadne rupe propisnih dimenzija sa zamjenom zemljišnog supstrata i pratećim radovima inicijalne prihrane.

  Jedno stablo koje se nalazi u drvoredu na izlazu sa pumpe Lamina, raste na staroj betonskoj ploči i ukorijenjeno je samo sa jednom sidrenom žilom te kao takvo predstavlja potencijalnu opasnost za učesnike u saobraćaju Kod ovoga stabla problem ukorjenjivanja nastao je uslijed loše odrađen sadnje.

  I na kraju jedno stablo platana koje se nalazi ispred restorana pumpe Lamina, uklonit će se iz razloga jer nije moguće sanirati problem sa daskastim sidrenim korijenjem, na ovom stablu su detektirana dva kraka sa sidrenim korijenjem koja su jako plitka slabo ukorijenjena te su jednim svojim dijelom ušla u kanalizacijski odvod, ako bi se ista uklonila to bi značajno ugrozilo statiku stabla tebi isto sasvim sigurno palo pri imalo jačim udarima vjetra. Stoga i ovo stablo bit će predmetom uklnjanja i zamjenske sadnje u narednom periodu.

  Zamjenska sadnja nakon sječe prethodno opisanih stabala, će se izvršiti sa kontejniranim školovanim sadnicama javorolisnog platana, visine preko 300 metra, prsnoga obujma 12-14 cm.

  Prilikom sadnje izvršit će se propisan strojni iskop sadnih rupa većih dimenzija te zamjena zemljišnog supstrata i prateća inicijalna prehrana peletiranim i mineralnim gnojivom, te postavka minimalno dva potporna kolaca sa uvezivanjem i učvršćivanjem sadnica.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adna
  Adnahttps://www.tnt.ba
  Adna je mlada multimedijalna novinarka koja radi na medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz Mostara gdje živi i studira.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img