PU Konjic: U protekloj godini izdato 166 prekršajnih naloga zbog korištenja mobitela u vožnji

Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija pokrenulo je kampanju pod nazivom “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u saobraćaju”. Korištenje mobitela u saobraćaju je rizičan potez i često dovodi do težih saobraćajnih nezgoda.

„Najveći ometač prilikom kretanja u saobraćaju je mobilni telefon. Gotovo da nema vozača u BiH ali i regiji koji nije koristio mobilni telefon prilikom vožnje, jer mi u sistemu globalizacije želimo da budemo dostupni i kada vozimo i kada smo kući. U velikoj mjeri doprinosi prouzrokovanje raznih saobraćajnih nezgoda kao indirektan faktor, uzrokuje smanjenje pažnje vozača i usmjeravanje pažnje vozača u jednoj formi u kojoj se prouzrokoju saobraćajne nesreće sa teškim posljedicama“ – kazao je za radiokonjic.ba Mirzet Sarajlić, stalni sudski vještak saobraćajne struke.

„U praksi prilikom događanja nekih teških saobraćajnih nesreća većinom se osobe u nesreći ne mogu sjetiti šta su radili neposredno pred nesreću. Pregledavanjem poruka uvide da su koristile mobilni telefon što je učestala pojava“ – kazao je Sarajlić te dodao: „Poruka svim građanima bi bila da prilagode korištenje mobilnog uređaja na način da koriste bežične slušalice ili hands-free uređaje“.

Na području odgovornosti Policijske uprave Konjic u protekloj godini izdato je 166 prekršajnih naloga zbog korištenja mobilnog telefona u vožnji.

„Na godišnjem nivou za 2022. godinu izdato je 166 prekršajnih naloga za korištenje mobitela u toku vožnje. Mi smo svjesni da je tih prekršaja puno više, taj prekršaj se čini konstanto i na svim putnim pravcima. Prekršaj se mora neposredno uočiti da bi se vozač mogao sankcionisat, ne možemo naknadnim saznanjem da je neko koristio u vožnji mobitel konstatovati prekršaj. Iznos kazne zbog korištenja mobilnog uređaja prilikom vožnje je 100 KM, a ovaj iznos je predviđen Zakonom o sigurnosti saobraćaja” – kazao je Ismail Kadić, rukovodilac Operativnog centra Policijske uprave Konjic.

radiokonjic.ba

31.03.2023.

radiokonjic.ba

Popularno danas