Preminuo Fabijan Lovrić, istaknuti član DHK HB

Fabijan Lovrić, rođen je u Tuzli 13. rujna 1953. godine, u Ljubačama i Kiseljaku završio je osnovnu, a u Tuzli srednju školu i Pedagošku akademiju, u Beogradu je diplomirao novinarstvo. U Zadru je završio Visoku učiteljsku školu – magistar primarnog obrazovanja, a u Zagrebu odslušao i položio ispite na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti gdje je radio i doktorsku disertaciju. Radio je kao učitelj u OŠ „Domovinske zahvalnosti“ u Kninu. Bio je književnik, novinar, urednik i priređivač novih izdanja, kulturni djelatnik. Objavljivao je u mnogim listovima i znanstvenim časopisima znanstvene i stručne radove.

Za književni rad je nagrađivan te nekoliko puta bio u najužem izboru. Posebno se isticao u organizaciji i sudjelovanju u humanitarnim akcijama za pomoć djeci s posebnim potrebama u Kninu, Šibeniku, Rijeci, Zadru, Tuzli, Mostaru, Dubrovniku, Osijeku, Cukrićima (Pula), Savici, Paunovcu, Gunji…

Kao predstavljač novih izdanja i likovni kritičar sudjelovao je u mnogim kulturnim akcijama te organizirao književne susrete.

Fabijan Lovrić autor je više od trideset knjiga pjesama, gnoma, dječjih, sakralnih i domoljubnih pjesama, monodrama, kritika, prikaza, recenzija i slikovnica. Pjesme su mu uvrštene u udžbenik Hrvatskoga jezika za četvrti razred osnovnih škola u Republici Hrvatskoj te u više od četrdeset antologija i zbornika, a mnoge su prevedene na slovenski, češki, engleski, talijanski, albanski, portugalski, makedonski, njemački i kineski jezik. Urednik je mnogih izdanja.

Bio je članom Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, HAZU Mostar, Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Književnog kluba Tin, Hrvatskog književnog kruga Zagreb, Društva hrvatskih haiku pjesnika, Međunarodnog instituta za književnost (International Literary Institute), Književnoga kluba Mostar te mnogih drugih kulturnih i športskih klubova i udruga.

  Četverogodišnji dječak u vrtiću progutao žir pa preminuo u bolnici

Obnašao je niz dužnosti u Društvu hrvatskih književnika Herceg Bosne, između ostaloga bio je v.d. predsjednika DHK HB 2013. godine, član je Nadzornoga odbora od 2021.

Fabijan Lovrić preminuo je 10. siječnja 2022. u Kninu, a pokopni obredi bit će u četvrtak, 12. siječnja 2022. u 15 sati na Gradskom groblju Knin.

Počivao u miru Božjem

Ured DHK HB

Objava Preminuo Fabijan Lovrić, istaknuti član DHK HB pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi