Posušje: Obilježena 24. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Povodom 24. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u ponedjeljak na večer je izaslanstvo općine Posušje predvođeno načelnikom Antom Begićem te Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata hrvatske republike Herceg Bosne Posušje upalilo svijeće i pomolilo se na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju. Uoči projekcije dokumentarnog filma „Žrtva Grabovice“ na ovaj način je odana počast prvom hrvatskom predsjedniku koji je preminuo 10. prosinca 1999. godine.

Dr. Franjo Tuđman je bio prvi predsjednik samostalne i neovisne Republike Hrvatske u najteže vrijeme njezine povijesti. Franjo Tuđman je 1989. godine osnovao i Hrvatsku demokratsku zajednicu kao pokret koji je ujedinio cijelu Hrvatsku i donio ostvarenje višestoljetnog sna za samostalnošću. Na prvim demokratskim izborima 1990. godine nakon pobjede Hrvatske demokratske zajednice Tuđman je u Saboru 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske i time postaje prvi predsjednik Hrvatske. Novi mandat osvaja i 1992. te 1997. godine na neposrednim predsjedničkim izborima. Ogroman je njegov doprinos bio u ostvarenju sna o slobodi hrvatskog naroda u svojoj državi, međunarodnom priznanju i oslobađanju okupiranih područja.

Objava Posušje: Obilježena 24. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Popularno danas