More
  ZanimljivostiPosao oftalmologa

  Posao oftalmologa

  Oči, tačnije zdravlje očiju je veoma važno, a mnogo ljudi ga zanemari i jednostavno ne obraća pažnju. Mnogo malih problema se stvori koji se zbog godina nemara pretvore u ozbiljne probleme.

  Posao oftalmologa je veoma važan, ali opet možemo reći i nezahvalan. Oftalmolog je doktor koji će se brinuti o zdravlju naših očiju i kao što imamo godišnji pregled kod standardnog doktora trebali bi ga imati i kod oftalmologa.

  Oftalmolog u svijetu medicine je veoma bitan zbog toga ćemo vam danas približiti posao oftalmologa, šta radi, koje bolesti liječi, kada je vrijeme da posjetite oftalmologa.

  Šta je oftalmolog

  Oftalmolog je doktor medicine koji se specijalizirao u području brige za oči i vid. Dakle, oftalmolog je doktor koji može da spriječi, postavi dijagnozu i liječi oboljenja i bolesti koja djeluju na oko. Oftalmolozi pored svega toga mogu i propisivati naočale i kontaktne leće, te obično djeluju u sklopu domova zdravlja ili privatnih očnih poliklinika.

  Posao oftalmologa
  Posao oftalmologa

  Završeni studij opšte medicine, a zatim i specijalizacije u trajanju od 4 godine, omogućava oftalmolozima najkompletnije znanje u dijagnosticiranju i liječenju očnih bolesti i raznih anomalija oka. Budući da su oftalmolozi medicinski doktori oni ponekad mogu prepoznati i druge zdravstvene probleme koji nisu direktno povezani s očima, te uputiti pacijenta na daljnje pretrage.

  Ovo je veoma korisno zbog činjenice da se određeni problem u tijelu odrazio na oko i nije oko izvor problema nego nešto drugo. Oftalmolog to može prepoznati i uputiti vas doktoru koji će riješiti vaš problem.

  Koje bolesti liječi oftalmolog

  Oftalmolog liječi sve bolesti vezane za oko, a najčešće su: ambliopija, astigmatizam, katarakte, keretokonus, konjunktivitis, centralna serozna retinopatija, senilna makularna degeneracija, diplopija, odljubljenje mrežnjače, odljubljenje staklastog tijela i subkonjuktivalno krvarenje.

  Pored ovih veoma čestih bolesti oftalmolog još liječi bolesti kao što su: epifora, glaukom, hipermetropija odnosno dalekovidnost, mušice u vidnom polju, miopija odnosno kratkovidnost, optički meuritis, venska okluzija, mrežnjača, pinguecula, pterigijum, arterosklerotična retinopatija,  bolesti uzrokovane dijabetesom i hipertenzijom, strabizam, uveitis i refraktivne greške.

  Ne smijete nikako zamijeniti oftalmologa i optometrista. Iako oftalmolog može izdavati dioptriju i kontaktne leće optometristi su ti koji se specijalizovali samo za određivanje dioptrije.

  Ako trebate određivanje dioptrije za naočale ili kontaktne leće, tada je izbor specijaliste za oči stvar osobnog izbora. I optometristi i oftalmolozi izvode rutinske preglede vida. To uključuje pregled vida na daljinu i blizinu, određivanje dioptrije, te propisivanje naočala ili kontaktnih leća. Dobro je imati na umu da su optometristi specijalizirani upravo za određivanje dioptrije, te izvrsno poznaju sve vrste naočalnih i kontaktnih leća. Optometrist će vas na temelju vaših individualnih potreba savjetovati i uvelike pridonijeti vašem ispravnom odabiru naočala za vid ili kontaktnih leća.

  Kada treba posjetiti oftalmologa

  U samom početku smo spomenuli da se oftalmolog treba redovno posjećivati odnosno da stvorite sebi rutinu i da barem dva puta godišnje iako ne postoje nikakvi problemi s vidom posjetite oftalmologa i obavite generalni pregled. Ovo je posebno važno za osobe koje imaju pozitivnu porodičnu historiju bolesti oka kao što je sistemska hipertenzija, dijabetes melitus i reumatološka oboljenja.

  Posao oftalmologa
  Posao oftalmologa

  Naravno ako imate problem nikako ga nemojte ostavljati po strani i odma posjetite oftalmologa. Ako se problem otkrije u samom startu jednostavnije ga je otkloniti i nećete imati problema u budućnosti s ovim problemom.

  Preporučeno je da djeca prije 3 godine imaju jedna očni pregled, zatim u 6 godini, te svake dvije godine do 14 godine života.

  Kada govorimo o Bosni i Hercegovini oftalmolog u Banja Luci, Sarajevu, Tuzli mogu obaviti isti posao samo je na vama koga više preferirate. Savjetujemo vam da dobro istražite oftalmologa i nikada se nemojte zalijetati. Uvijek provjerite više opcija i odlučite se za onu koja vama najviše odgovara. Zdravlje oka je veoma važno zbog toga ga dobro čuvajte i uvijek se kontrolišite kada mislite da postoji određeni problem.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img