More
  VijestiPoložen kamen temeljac za zgradu socijalnog stanovanja u Mostaru

  Položen kamen temeljac za zgradu socijalnog stanovanja u Mostaru

  U mostarskom naselju Sutina svečano je položen kamen temeljac za zgradu socijalnog stanovanja s 24 stambene jedinice namijenjenu za smještaj korisnika kolektivnih centara u Mostaru. 

  Objekt će biti izgrađen u okviru Projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”.

  Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istakao je tom prilikom kako će u sklopu tog projekta u Mostaru biti izgrađena tri stambena objekta sa po 24 stana za izbjegle i raseljene osobe koje su do sada bile smještene u kolektivnim centrima.

  – Ovo je jedan od projekata koji povezuje sve razine vlasti u našoj državi zajedno s međunarodnim organizacijama koje ovo sve skupa podupiru. Druga zgrada će biti izgrađena par stotina metara niže od ove, a treća u naselju Kolonija u Rodoču. Ovo je početak projekta, a planirani završetak je za 300 dana. Vrijednost izgradnje ova tri objekta je viša od 3 miliona maraka, a Grad Mostar u svemu tome učestvuje s projektnom dokumentacijom te s riješenim lokacijama, dok većina novca dolazi s viših razina – naglasio je Kordić.

  Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izrazila je zadovoljstvo što se ovaj projekt implentira u Mostaru te što će 74 porodice konačno biti izmještene iz kolektivnih centara.

  – Želim se zahvaliti posebno Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i Gradskoj upravi Mostara koja je na kraju smogla snage, osigurala sredstva i uradila dobar dio administrativnih poslova kako bi se ovaj projekt implementirao u Mostaru. Nisam baš sretna što je od ukupnog broja 132 stambene jedinice za HNK njih 72 u Mostaru, što znači da smo mi zanemarili tu kategoriju ljudi i ovoliko godina nismo našli načina i mogućnosti da ih i trajno izmjestimo iz ovih kolektivnih centara – kazala je Milićević.

  Naglasila je kako je ukupna vrijednost podprojekta Sutina u Mostaru 1.4 miliona maraka te da je od toga 77 posto kreditnih sredstava CEB-a i 23 posto sredstava Grada Mostara.

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić kazao je kako je ovo jedan od tri objekta koja će se graditi u Mostaru te da je i za ostale objekte u toku provođenje potrebne procedure.

  Dodao je kako se nada da će se tokom godine započeti i sljedeći objekt. 

  – Ukupno na području HNK se radi šest takvih objekata, tri su u Mostaru, jedan je u Čapljini s 42 stambene jedinice te zatim u Konjicu i Jablanici, gdje je izgradnja objekata u nekoj naprednijoj fazi. Ukupna vrijednost svih podprojekata za HNK u okviru CEB-a je negdje oko 9 miliona maraka. Nadam se da će se izborom nove gradske vlasti u Mostaru intenzivirati i aktivnosti na realizaciji ovih projekata te da ćemo tokom godine prisustvovati još nekim ovako lijepim svečanostima – poručio je ministar Ramić.

  Projekat CEB II realizira se iz kreditnih sredstva Razvojne Banke Vijeća Europe i lokalnog sudjelovanja općina/gradova uključenih u realizaciju Projekta, a s ciljem zatvaranja kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini.

   Trenutno se na području Federacije BiH izvode radovi na izgradnji dvanaest novih stambenih objekata s ukupno 258 stambenih jedinica, te vrši rekonstrukcija i sanacija pet objekata s 10 stambenih jedinica u Gradu Mostaru.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img