back to top

Policajci pucali na čovjeka pa lagali da ih je pokušao ubiti

Uskok je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv petorice sisačko-moslavačkih policajaca, među kojima su dva voditelja i zamjenik načelnika, zbog lažiranja službenog izvješća i podnošenja neistinite kaznene prijave za pokušaj teškog ubojstva.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da su optužnicom zbog zlouporabe položaja i ovlasti obuhvaćeni 45-godišnjak, 40-godišnjak, dvojica 53-godišnjaka i 52-godišnjak.

Mediji su ranije izvijestili da je riječ o policajcima Igoru K. i Igoru P. te voditelju Sektora kriminalističke policije Igoru Pasanecu, voditelju Službe za javni red i sigurnost Marijanu Brnadu, kao i zamjeniku načelnika sisačko-moslavačke policije Nikici Batinoviću. Sva petorica policajaca su suspendirana nakon pokretanja istrage.

Lagali da ih je pokušao pregaziti

Uskok Igoru K. i Igoru P. stavlja na teret da su 9. studenoga 2023., nakon što su prethodnog dana bez ikakve osnove i zakonitog temelja uporabili službeno vatreno oružje prema nepoznatom muškarcu koji je upravljao automobilom, lažno prikazali uporabu oružja kao ovlaštenu, a sve kako bi otklonili vlastitu odgovornost.

Igor K. i Igor P. su sukladno dogovoru, nastavlja Uskok, podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su lažno naveli da ih je, prilikom službenog postupanja prema dvije osobe, jedna nepoznata muška osoba pokušala pregaziti vozilom i usmrtiti, a što su uspjeli izbjeći.

Nadalje su neistinito naveli da su zbog toga iz službenog oružja ispalili tri hica upozorenja, a potom još šest hitaca u smjeru vozila, navodi se u optužnici.

Uskok ističe da su dvojica policajaca istog dana podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog teškog ubojstva u pokušaju, iako su znali da to ne odgovara istini.

Uskok: Zamjenik načelnika opravdao uporabu oružja 

Prema navodima medija, dvojica policajaca su, pored škole u Mošćenici, postavili zasjedu želeći presresti primopredaju veće količine marihuane. Dvojica kupaca su vidjevši policiju, počeli bježati automobilom, a policijski dvojac je, nakon što su ispalili devet hitaca, prijavili da su ih kupci automobilom pokušali u dva navrata pregaziti, kao i da su ostali živi samo zahvaljujući skokom u stranu.

Mediji su izvijestili da je automobil bjegunaca uskoro pronađen te da su u njemu bile torbe s oko 23 kilograma marihuane. No, cijeli je događaj bio snimljen pa se otkrilo da vozač nije automobilom krenuo na policajce, već je pokušao pobjeći, a policajci su zapucali prema automobilu te kasnije uskladili priče.

Rukovodioci sisačke policije Pasanec, Brnad i Batinović terete se da su, provodeći kriminalističko istraživanje pokušaja teškog ubojstva u pokušaju, vidjeli videosnimku događaja iz čijeg su sadržaja utvrdili kako ne postoji osnovana sumnja da je počinjeno teško ubojstvo u pokušaju, zaštitili dvojicu policajaca od disciplinskog i kaznenog progona.

Zamjenik načelnika opravdao korištenje oružja

Prema optužnici, voditelj sisačke kriminalističke policije Igor Pasanec je 10. studenoga 2023. podnio izvješće u kojem je naveo da su Igor K. i Igor P. zakonito i opravdano uporabili vatreno oružje.

Istog dana je voditelj službe za javni red i sigurnost Marijan Brnad to izvješće dostavio načelniku policijske uprave, nakon čega je njegov zamjenik Nikica Batinović potpisao odluku u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

Osim toga, Pasanec se tereti da nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza, što je bio dužan učiniti, već je 15. studenoga 2023. sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu s ranijim datumom koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje snimke kao dokaza.

Hina

Policajci pucali na čovjeka pa lagali da ih je pokušao ubiti Dnevni.ba.

dnevni.ba

Popularno danas