SUĐENJE ZA UBOJSTVO SARAJEVSKIH POLICAJACA: Trojica optuženih boravili u Grudama

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću (1983.), Aleksandru Macanu (1987.)  i Marku Trifkoviću (1987.), optuženima za ubistvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) – Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine.

Svjedok Admir Šalaka, inspektor Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) – Sektora krim-policije je u nastavku svjedočenja govorio o saznanjima do kojih se došlo analizom meta-podataka koji su se odnosili na upotrebu kriptovanog telefona, te kretanje vozila korištenog prilikom izvršenja teškog krivičnog djela.   

Budući da je zbog dojave o bombi pretres od 21. marta prekinut, tužiteljica Šeila Heljić nastavila je direktno ispitivanje ovog svjedoka koji je od 2019. godine bio u sastavu zajedničkog tima SIPA-e i MUP-a KS, angažiranog u istrazi ubistva sarajevskih policajaca.

Svjedok Šalaka ispričao je kako je na temelju analize relevantnih podataka telecom operatera te izuzetih videonadzora došlo do saznanja da je signal kriptovanog telefona sa Sky aplikacijom, kanadskog operatera u dva navrata registriran na području Gruda, prije i poslije gnusnog zločina i to 19. oktobra i 19. novembra 2018. godine.

Prema operativnim saznanjima, prvi put su su trojica optuženih boravili u Grudama kod Miroslava Čepe (optužen u predmetu „Volan“ i saslušan u svojstvu svjedoka, op.a.), a drugi put (19. novembra) je tamo boravio trećeoptuženi Trifković, za kojim je u to vrijeme bila raspisana potjernica, a čije je vozilo ostalo u kvaru, pa su ga na Pale vratili/dovezli Miroslav Čepo i njegov sin Slavko.  

Prema svjedočenju, signal kriptovanog telefona, tzv. ‘kripte’, koji je registriran na mjestu ubistva sarajevskih policajaca, registriran u Lukavici 1. januara 2019. godine gdje je ubijen Miloš Ostojić, a kojom prilikom je, prema operativnim saznanjima, iz pravca Pala prvooptuženi Marinković došao u kuću porodice Ostojić s kojom je bio u dobrim odnosima.

Istovremeno, došlo se do saznanja da je ‘kripta’ mijenjala vlasnika te kako se u vrijeme pravoslavnog Božića u januaru 2019. godine trećeoptuženi Trifković krio na području Lukavice (Istočno Sarajevo) i to na lokalitetima ulica – Hilandarska i Spasovdanska.

Svjedok Šalaka je ukratko opisao i saslušanje prvooptuženog na temelju zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć, a koji je u ljeto 2019. uhapšen u Njemačkoj pod sumnjom da je sudjelovao u krijumčarenju narkotika.  

Istovremeno, svjedok je potvrdio autentičnost sadržaja i potpisa na službenoj zabilješci koju je u vezi s ‘kretanjem kripte’ tokom istrage sačinio.

Na gotovo identične okolnosti iskaz je u nastavku dao svjedok Edin Grabovica, također, istražitelj iz MUP-a KS – Sektora krim- policije i član spomenutog istražnog tima od februara 2019 godine.

Podsjetio je kako su, podaci do kojih se došlo tokom  rasvjetljavanja spomenutog krivičnog djela, doveli do identificije vozila marke ‘seat-leon’ koje je korišteno, te potvrdili da se radilo o vozilu koje je otuđeno na području Sarajeva u noći s 5. na 6. oktobra 2018 godine.

I ovaj svjedok je potvrdio ranije navode koji su se odnosili na kretanje kriptovanog telefona, odnosno operativna saznanja koja su nastala kao rezultata detaljne analite meta-podataka i izuzetih videonadzora.

Svjedok Miroslav Plakalović, inspektor MUP-a KS – Sektora krim-policije i član istražnog tima, kazao je kako mu je dan ubistva kolega s kojima je radio pet godina i najteži dan u službi, te da se tada zarekao da će dok je živ ganjati njihove ubice.            

Podsjetio je kako su ga nakon gnusnog zločina 26. oktobra 2018. godine oko 04,40 sati pozvali dežurni policajci te da je u pet sati bio u PS Novi Grad, nakon čega je upućen na mjesto događaja, gdje je u razgovoru s dvoje ljudi doznao da su izvršitelji bili obučeni u crno kao zaštitari i imali kačkete, a da je jedan bio krupnije tjelesne građe, te da su se crnim vozilom udaljili u pravcu Mojmila.

Svjedok je naveo da je u septembru 2019. pozvan u sastav zajedničkog istražnog tima te da je tada krenulo sve ispočetka, a da je on bio angažiran na analizi, odnosno provjeri svih zabilješki.

Nakon što je ostvaren kontakt s Europolom i nakon što su dobijeni Sky podaci, svjedok je radio na njihovoj analizi, uljučujući i brojne komunikacije osoba iz kriminogenog miljea, a čime su na određen način porkrijepljeni tužbeni navodi.

Svjedok Plakalović je u tom kontekstu izdvojio komunikacije između Aleksandra Nikolića i drugooptuženog Macana u vezi sa DNK-analizom.

U sklopu druge komunikacije Nikolić se raspituje za svjedoka (Plakalovića) kod Srećka Trifkovića koji mu odgovara kako je to onaj kome je izvjesni Đoka (Đorđe Ždrale, op. a.) zapalio auto 2003. godine. Treća komunikacija se odnosi na razgovor Macana s Milošem Božovićem kojom prilikom Macan upućuje prijetnje na račun svjedoka.    

S obzirom na to da je svjedok Plakalović u međuvremenu izložen ozbiljnim prijetnjama, on je u novembru 2019. godine iz sigurnosnih razloga, a na inicijativu Tužiteljstva ‘skinut’ s predmeta.

U sklopu unakrsnog ispitivanja otvorena su brojna pitanja relevantna sa stanovišta odbrane i njihovih klijenata, a koja se odnose na identifikaciju najprije osumnjičenih a sada optuženih te vozila koje je korišteno prilikom izvršenja  krivičnog djela, odnosno prikupljenih dokaza.

Odbranu je, između ostalog, interesiralo u kojoj su mjeri ‘čitljivi’ podaci do kojih se došlo izuzimanjem videonadzora, a budući da je određen broj pitanja izlazio iz okvira konkretnog angažmana svjedoka, njihova sugestija bila je da odgovor na takva pitanja odbrana potraži od vještaka koji su angažirani u predmetu.

U sklopu unakrsnog ispitivanja je drugooptuženi Macan uputio izvinjenje svjedoku Plakaloviću zbog prijetnji iz spomenute komunikacije, uz opasku da je to učinio u afektu dok je boravio u Španiji te da nikada nije planirao nešto tako.

Optužnica, Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila – golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama

Optužnicom su obuhvaćeni događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, i Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo.   

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke „seat-leon“ u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila „audia A-6“ uz sudjelovanje sve trojice optuženih.

Nakon kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice, suđenje u ovom predmetu je počelo 7. februara čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke terete trojica optuženih za dva krivična djela – ubistva i tešku krađu.

Pretres u predmetu Marinković i drugi i ovaj put je propraćen jakim sigurnosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo više specijalaca s dugim cijevima.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 4. april kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem novih  svjedoka optužbe.

SUĐENJE ZA UBOJSTVO SARAJEVSKIH POLICAJACA: Trojica optuženih boravili u Grudama Dnevni.ba.

dnevni.ba

Popularno danas