back to top

Pojava velikog kašlja – Obavještenje HES Doma zdravlja Konjic

Iz HES Doma zdravlja Konjic poručuju da se provjeri vakcinalni karton djeteta, te ukoliko je potrebno, izvrši vakcinacija i revakcinacija

Iz Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic obavještavaju da je u regionu  pogoršana epidemiološka situacija, te pojava sporadičnih slučajeva pertusisa odnosno velikog kašlja u FBiH,  zbog čega pozivaju sve roditelje koji nisu redovno vakcinisali svoju djecu ili nisu sigurni u vakcinalni status svoje djece da se što prije  jave u Vakcinalni centar JU Dom zdravlja Konjic kako bi provjerili vakcinalni status svog djeteta i u slučaju potrebe pristupili vakcinaciji.

Vakcina protiv pertusisa( velikog kašlja,hripavca,magarećeg kašlja ) je najefikasnija preventivna mjera u cilju spriječavanja obolijevanja i širenja ove zarazne bolesti.

Prema Naredbi o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti imunizacija protiv difterije,tetanusa i pertusisa obavlja se kombinovanom vakcinom.Imunizacija se obavlja vakcinacijom i revakcinacijom.

Pojava velikog kašlja – Obavještenje HES Doma zdravlja Konjic

Vakcinacija se obavlja davanjem tri doze u dobi djeteta od 2,4 i 6 mjeseci,a revakcinacija sa dvije doze i to prva revakcinacija se daje u drugoj godini života ,a druga od navršenih pet do navršenih sedam godina. Vakcinacija obuhvata i djecu koja se po prvi put vakcinišu od navršenih dvanaest mjeseci do navršenih sedam godina života po rasporedu iz Naredbe o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti.

Vakcinacija se provodi u Vakcinalnom centru JU Dom zdravlja Konjic ponedjeljkom,srijedom i četvrtkom od 9 h do 12 h, a provjeru vakcinalnog statusa Vašeg djeteta možete izvršiti svakim radnim danom, poručuju iz HES Doma zdravlja Konjic.

13.11.2023.

radiokonjic.ba

HES Dom zdravlja Konjic

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Popularno danas