Poduzetnik iz Livna Branko Mihaljević oslobođen optužbi

Optužbi su nepravomoćno oslobođeni Pripuz, Horvat, Tolić, Markus, Benko i Čulo koji su se teretili u točki koja se odnosi na zbrinjavanje otpada. S njima su u toj točki bili optuženi i Milan Bandić koji je u međuvremenu preminuo te Slobodan Ljubičić protiv kojeg je postupak u međuvremenu razdvojen zbog bolesti.

Na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda u aferi Agram. Bio je optužen i Milan Bandić koji je u međuvremenu preminuo. USKOK je optuženike teretio za nezakonite zamjene zemljišta, pogodovanje pri zbrinjavanju otpada, nezakonita zapošljavanja….

Vijeće sutkinje Rahele Valentić nepravomoćno je dio optuženika oslobodilo optužbi za zbrinjavanje otpada.

Optužbi su nepravomoćno oslobođeni Petar PripuzŽeljko HorvatIvan Tolić, Ivan MarkusMiljenko Benko i Filip Čulo koji su se teretili u točki koja se odnosi na zbrinjavanje otpada. S njima su u toj točki bili optuženi i Milan Bandić koji je u međuvremenu preminuo te Slobodan Ljubičić protiv kojeg je postupak u međuvremenu razdvojen zbog bolesti.

Branko MihaljevićInes Bravić i Koraljka Rožnaković Uremović oslobađaju se optužbi u točki koja se tiče zamjene zemljišta.

Grad Zagreb mijenjao je zemljišta s tvrtkom Bramgrad, pri čemu je, tvrdio je USKOK, pričinjena šteta za Grad Zagreb od oko 7,5 milijuna kuna.

I u toj točki bio je optužen Bandić jer je USKOK tvrdio da su zamjene zemljišta napravljene na njegov zahtjev.

Optužbi je oslobođena i tvrtka Bramgrad.

Pripuz je nepravomoćno oslobođen optužbi i da je od Tolića i Ante Dodiga tražio da se u Gradskoj plinari zaposli Tihana Colić. Inače, njegov suoptuženik u toj točki Dodig na početku postupka osuđen je jer je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om.  Ivan Tolić, Miljenko Benko, Vidoje Bulum, Miro Laco i Zdenko Antunović nepravomoćno su osuđeni za nezakonita zapošljavanja. Teretilo ih se da su na Bandićevo traženje zapošljavali ili premještali razne osobe koje nisu zadovoljavale propisane uvjete za radna mjesta na koja su premještene ili zaposlene. Miro Laco i Zdenko Antunović nepravomoćno su osuđeni i jer su davali službena vozila neovlaštenim osobama da ih koriste u privatne svrhe. Radili su to na traženje Bandića. Tako je na Bandićevo traženje službeno vozilo grada u tri navrata vozilo Milu Horvat u Beč. Vozačima su isplaćene dnevnice i troškovi od oko 6000 kuna. Osim toga, Bandićeve poznanice vozile su se i u Berlin i u BiH, a službeno vozilo po Bandićevu nalogu išlo je i po Sandru Perković u Istru. Bandić je naložio da mu se u Hercegovinu dovezu ljudi radi kolinja. Tolić je nepravomoćno osuđen na devet mjeseci zatvora, Benko na osam mjeseci, Laco na godinu i dva mjeseca, Bulum na sedam mjeseci, dok je Antunović dobio uvjetnu kaznu. Obrazloženje presude Obrazlažući presudu sutkinja Valentić navela je kako ne stoje tvrdnje USKOK-a vezane uz zbrinjavanje otpada i zamjene zemljišta pa je detaljno obrazložila oslobađajući dio presude. Kazala je da je zbrinjavanje otpada dugogodišnji problem koji nije riješen iz tehničkih, a vjerojatno i političkih razloga. Plan zbrinjavanja otpada trebala je donijeti Gradska skupština, a zbog čega nije, nešto je s čime se sud nije bavio. Prema stavu suda, problem je nastao nakon što je Ministarstvo preko noći zatvorilo Jakuševac pa se nagomilani otpad žurno negdje trebao zbrinuti. Čistoća se obratila Pripuzu pa je taj posao dobila njegova tvrtka koja je, kazala je sutkinja, jedina zadovoljavala uvjete. Kazala je da je Pripuzova tvrtka posao obavila i naplatila po realnoj cijeni.

Što se tiče nezakonitih zapošljavanja, sutkinja je navela da ih je Bandić provodio milom ili silom. Ako mjesto nije postojalo, on ga je izmislio, a svoju moć je zloupotrebljavao toliko da je određivao čak i tko će gdje sjediti. Bandić je, kazala je sutkinja, službu poistovjetio sa služenjem njemu, a pročelnici koji su njegove zahtjeve mogli odbiti to nisu činili. Između zakonitog postupanja i udovoljavanja Bandiću izabrali su služenje Bandiću jer im je o njemu ovisilo radno mjesto.

vecernji.ba

livnovine.com

Popularno danas