Podignuta druga Sky optužnica protiv osam osoba

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu u predmetu kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija, a kojom su obuhvaćeni optuženi: Ratković Saša, zv. ‘Sale’, rođen 1991. godine u Trebinju, državljanin BiH i Srbije; Supić Dragan, rođen 1974. godine u Derventi, državljanin BiH i Srbije; Vidaković Tomislav, zv. ‘Tomo’, rođen 1990. godine u Dubrovniku, državljanin BiH; Rakić Vladica, rođen 1981. godine u Beogradu, državljanin Srbije; Stjepić Vasilije, zv. ‘Profa’, rođen 1967. godine u Brčkom, državljanin BiH i Švedske; Blagojević Mitar, zv. ‘General’, rođen 1986. godine u Foči, državljanin BiH; Čalija Miroslav, rođen 1975. godine u Mostaru, policijski službenik MUP-a HNK, državljanin BiH; Šiniković Dražen, rođen 1980. godine u Konjicu, državljanin BiH.

Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

Široko polje djelovanja

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regije, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptiranih aplikacija za komunikaciju, činili kaznena djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, stjecanja velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga kaznena djela.

U optužnici se navodi da su optuženi nakon stjecanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara. Tužiteljstvo BiH zatražilo je blokiranje identificirane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tijekom postupka.

  Braća preminulog mladića iz Posušja na liječenju u SKB Mostar, jedan zadobio ozljede opasne po život

Optuženi su se koristili vršenjem koruptivnih kaznenih djela, kako bi vršili krivotvorenje dokumenata za neometano međunarodno kretanje članova organizirane kriminalne grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u kaznenim djelima pranja novca i kupnje nekretnina.

Veliki broj svjedoka

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U odnosu na osumnjičenog Matković Milana (1985.), predloženo je produženje mjere pritvora i osumnjičeni će biti ispitan čim se steknu uvjeti, jer ispitivanje nije izvršeno zbog samopovređivanja osumnjičenog u pritvorskoj jedinici ZIKS BiH, navodi se u priopćenju.

Podignuta druga Sky optužnica protiv osam osoba Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi