More
  ZanimljivostiPočinje novi ciklus WWF akademije za prirodu

  Počinje novi ciklus WWF akademije za prirodu

  Sve više škola zainteresovano za edukativni program o zaštiti prirode 

  WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, započela je novi ciklus Akademije za prirodu i ove godine okuplja 15 osnovnih i srednjih škola iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i sedam zaštićenih područja iz obje zemlje. Učesnici će kroz rad sa našim iskusnim mentorima i edukatorima učiti više o temama kao što su biodiverzitet, zaštićena područja, ekosistemske usluge, kulturno naslijeđe, upravljanje projektima, aktivno građanstvo, komunikacija i promocija, sa ciljem da se na taj način uključe u aktivnu i kreativnu zaštitu prirode.

  Svaka škola koja učestvuje u programu timski realizuje različite aktivnosti u saradnji sa WWF-om i upravljačem zaštićenog područja iz njihove neposredne blizine. Po završetku Akademije, učesnici postaju ambasadori svog zaštićenog područja i zajedno sa upravljačem nastavljaju da promovišu njegove prirodne, kulturne i historijske vrijednosti.

  Počinje novi ciklus WWF akademije za prirodu

  Svjesni smo izazova kojima su izloženi prosvjetni radnici u namjeri da obezbijede kvalitetno obrazovanje i tokom pandemije, zbog čega smo program naše Akademije prilagodili tako da škole mogu da ga integrišu u redovnu nastavu i sprovedu aktivnosti onako kako im najviše odgovara u trenutnim uslovima, a koji mogu biti vrlo promjenljivi. Smatramo da je važno da se kod učenika i učenica održi veza sa prirodom. U prethodnom ciklusu, nastavnici su istakli da je kod djece došlo do pozitivne promjene ponašanja prema prirodi, odnosu prema njihovoj lokalnoj zajednici, ali i da su naučili šta je timski rad i zajedničko donošenje odluka“, ističe koordinatorka WWF programa edukacije Jovana Dragić May.

  Program se sprovodi onlajn, ali su aktivnosti osmišljene tako da učenici individualno ili u manjim grupama sa nastavnicima mogu da rade pojedine zadatke u prirodi. Posebno nam je drago što je ove godine u Bosni i Hercegovini broj škola koje učestvuju duplo veći u odnosu na prethodnu, dodaje Dragić May.

  Počinje novi ciklus WWF akademije za prirodu

  Program Akademije namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali WWF nije zanemario ni predškolce. Za predškolske ustanove i zaštićena područja izradili smo priručnik „Livadinka Poljakov“, koji nudi praktične ideje za aktivnosti koje će kod djece najmlađeg uzrasta razvijati odgovoran odnos sa prirodom i svim njenim bićima.

  WWF Adria sprovodi Akademiju za prirodu u okviru regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, Projekat je fokusiran na unapređenje upravljanja zaštićenim područjima, koja su važna za očuvanje biološke raznovrsnosti zemalja Zapadnog Balkana i socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica. Projekat finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img