Početak izgradnje stambenog objekta za korisnike kolektivnih centara u Mostaru

-

U naselju Sutina u Mostaru danas će biti svečano obilježen početak izgradnje stambenog objekta s 24 stambene jedinice koji je namijenjen za smještaj korisnika kolektivnih centara u tom gradu.

Početkom izgradnje tog objekta nastavlja se izgradnja stambenih objekata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u okviru realizacije Projekta CEB II – “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”, saopćeno je iz Grada Mostara.

Objekt u naselju Sutina, kako navode, jedan je od tri planirana objekta za smještaj korisnika postojećih kolektivnih centara i alternativnog smještaja s područja Grada Mostara.

Projekat CEB II realizira se iz kreditnih sredstva Razvojne Banke Vijeća Europe i lokalnog sudjelovanja općina/gradova uključenih u realizaciju Projekta, a s ciljem zatvaranja kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini.

Na području HNK planirana je realizacija ukupno šest podprojekata u općinama Konjic i Jablanica, Gradu Čapljini i Gradu Mostaru. Planirana je izgradnja ukupno 132 stambene jedinice ukupne vrijednosti 9.106.090 maraka (kreditno zaduženje u iznosu od 7.047.738 KM i lokalna kontribucija/sudjelovanje općina i gradova u iznosu od 2.058.352 KM).

Ukupna vrijednost podprojekta Sutina u Gradu Mostar je 1.423.463 maraka (od čega je 1.099.667 KM kreditnih sredstava CEB-a, a ostatak je osiguran iz proračuna Grada Mostara).

Trenutno se na području Federacije BiH izvode radovi na izgradnji dvanaest novih stambenih objekata s ukupno 258 stambenih jedinica, te vrši rekonstrukcija i sanacija pet objekata s 10 stambenih jedinica u Gradu Mostaru, navodi se u saopćenju.

Fena

spot_img

Mostar vijesti