PD PSBiH danas o platama imenovanih i izabranih lica

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi danas, po hitnom postupku, da razmatra prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji se tiču smanjenja koeficijenta izabranim i imenovanim licima.

Zahtjeve za razmatranje prijedloga o smanjenju koeficijenta izabranim i imenovanim licima podnijeli su poslanici Denis Zvizdić i Dženan Đonlagić.

Oni su u obrazloženjima pojasnili da povećanje osnovice za obračun plata koje je predviđeno budžetom BiH podrazumijeva veće plate svim zaposlenim u institucijama BiH, te da iz toga treba izuzeti izabrana i imenovana lica, posebno delegate i poslanike, kao i članove Predsjedništva, Savjeta ministara i njihove savjetnike koji su i prije uvećanja osnovice imali visoka primanja.

Đonlagić u svom prijedlogu navodi da se njegovim prijedlogom svim licima koja su imala koeficijent četiri i više, treba koeficijent smanjiti za 12,4 odsto, te na taj način neće dobiti povećanje plate kroz povećanje osnovice.

U prvom čitanju, pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač poslanik Adil Osmanović.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja komisije Kolegijuma o postizanju saglasnosti za poslaničke prijedloge i inicijative, među kojima je izvještaj Komisije o prijedlogu poslanika Branislava Borenovića da se za članove Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost imenuju poslanici Mirko Šarović, Predrag Kožul i Šemsudin Dedić.

Poslanici bi trebali razmatrati i izvještaje o radu nekih parlamentarnih komisija, kao i godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2021. godinu.

  Danko Dangubić: raduje me ponovni nastup na takmičenju „Skok u Kazan“u Konjicu

Sjednica je zakazana za 12.00 sati.

Izvor: Srna/BHRT (S. T.)

27. 07. 2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru