More
  VijestiKulturaOtvorena izložba Miodraga Milićevića 'Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru'

  Otvorena izložba Miodraga Milićevića ‘Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru’

  Izložba “Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru” Miodraga Milićevića iz Beograda otvorena je u utorak navečer u Vladičanskom dvoru u Mostaru u okviru 102. Šantićevih večeri poezije.

  Na izložbi je najviše slika posvećeno Sabornoj crkvi Svete Trojice i staroj crkvi u Bjelušinama, ali i drugim sakralnim objektima u Mostaru, priopćeno je iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar.

  Milićević je na otvaranju izložbe kazao da se upravo ispred Saborne crkve u Mostaru vidi sva ljepota i raznolikost grada.

  “Tko god je gledao slike, a bilo je onih koji nisu nogom kročili u Mostar, bio je zainteresiran za tu raznolikost grada koja je oslikana ispred Stare crkve i na kojoj se vide Saborna crkva, minareti džamija i katolička crkva”, kazao je Milićević.

  Posebno mjesto na izložbi zauzeo je portret Alekse Šantića koji je Milićević naslikao za 102. Šantićeve večeri poezije i poklonio SPKD-u “Prosvjeta” Mostar.

  “Ova slika ne pokazuje, kao ostale, blagi Aleksin pogled, već je taj pogled prodorniji i opominje govoreći ‘Što mi radite od Mostara'”, kazao je Milićević.

  Novinar i publicist, član Nadzornog odbora mostarske “Prosvjete” Zlatko Serdarević naveo je da izloženi radovi nemaju samo cilj u gledatelju pobuditi sjećanja minulih vremena već svjedočiti o kontinuitetu srpskog naroda u Mostaru, kao i o bogatstvu njihovog duhovnog života, htijenja i uzleta.

  Serdarević je kazao da se prilikom postavljanja izložbe prisjetio prijeratne izložbe ikona koju je priredio Radomir Stanić, te konstatirao da se te dvije izložbe nadopunjuju i obogaćuju.

  “Ne vidim danas reprezentativnije ime od Milićevića kada govorimo o slikarima protagonistima afirmacije grada Mostar. Praktično, Milićević je napravo veliki spomenik gradu i postao bezvremen”, naglasio je Serdarević.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img