Otvoren javni poziv za mlade iz Mostara

-

Javni poziv za mlade iz Mostara (od 17 do 30 godina) za učlanjenje u Odbor Omladinske banke Mostar otvoren je 21. maja i trajat će do 3. juna ove godine.

Iz Gradske uprave Mostara podsjećaju kako je u Gradskoj vijećnici u petak, 21. maja upriličeno svečano potpisivanje Memoranduma o suradnji između Grada Mostara i Fondacije Mozaik, a koji otvara put razvoju programa Omladinske banke Mostar.

Memorandum su potpisali mostarski gradonačelnik Mario Kordić i direktor Programa Omladinske banke Željko Pauković.

Program Omladinske banke, kako je navedeno, ima dva cilja, a to su razvoj društvenog aktivizma i razvoj poduzetništva.

Razvoj aktivizma omogućava mladima da prepoznaju društvene probleme u svojim zajednicama i zajednički ih rješavaju.

Neformalne grupe mladih dobivaju grantove do 1.500 maraka da realiziraju projekte na teritoriji Mostara, uz monitoring i podršku Omladinske banke, Grada i Fondacije Mozaik.

Razvoj poduzetništva omogućava mladima da pokrenu svoj obrt ili komercijalno poljoprivredno gazdinstvo uz bespovratna sredstva u iznosu od 2.000 KM i mentorsku podršku Startup studija Fondacije Mozaik.  

Potpisivanjem Memoranduma o suradnji Fondacija Mozaik i Grad Mostar potvrdili su kako će partnerski doprinijeti razvoju Programa Omladinske banke u Mostaru uključujući i podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog poduzetništva mladih, investiranju u razvoj prototipa i pokretanju društvenih biznisa kroz Startup studio u razdoblju od 21. maja 2021. godine do 31. decembra 2024. godine.

Zahvaljujući zajedničkom fondu, koji iznosi 168.000 maraka, a koji osiguravaju Fondacija Mozaik i Grad Mostar, u četverogodišnjem razdoblju planirana je realizacija 32 društveno korisna projekta, te pokretanje 48 mikrobiznisa, stoji u saopćenju.

spot_img

Mostar vijesti