Osuđeni falsifikator s lažnom diplomom: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor

Sakib Pleh je presuđen jer je falsifikovao diplomu. No, vratio se u fotelju direktora. Ne razmišlja o ostavci, za njega je to završen slučaj. Radnici Biblioteke za slijepa i slabovidna lica šokirani.

akib Pleh, direktor sarajevske Biblioteke za slijepa i slabovidna lica neće podnijeti ostavku. Ne smatra da bi to bilo moralno.

Vratio se na radno mjesto na kojem 18 godina radi s lažnom diplomom.

Nakon povratka na posao otišao je na godišnji. Ali je od ponedjeljka ponovo na poslu. I radi užurbano, pa za sutra priprema proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

– Što se mene tiče, meni je to završeno. Ne bih se referisao na te stvari (sudsku presudu, op. aut). Meni je najbitnije da sam ja po Ugovoru o radu direktor Biblioteke, a da je Tužilaštvo u tom predmetu tražilo da se zabrani djelatnost i da je taj prijedlog odbijen. Znači, ja nisam napravio nikakvu grešku vezanu za moju funkciju. Tako da je to konačna presuda – kaže nam Pleh.

Ja čuvam i spašavam

Na naše pitanje ima li diplomu, je li je u međuvremenu stekao, Pleh odgovara:

 Kažem Vam, ja sudske presude izvršavam, a ne komentarišem ih.

Kad na kraju pitamo da li bi bilo moralno da da ostavku, jer je Općinski sud u Sarajevu presudio da je radio s krivotvorenom diplomom, Pleh odgovara.

  Maloljetnik slao lažne dojave o bombama

 Ne! Jer mislim da nema potrebe. Sve dok sam upisan u sudski registar kao direktor bez ograničenja, dok se ne pojavi neko ko je osnivač, ko bi mogao rješavati neka pitanja, ja sam tu da spašavam biblioteku, da je čuvam.

Tako govori Pleh i priprema za sutra proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

Radnici su šokirani.

 On je presuđen, zna se da je predao krivotvorenu diplomu. Sad se bahati. Ponaša kao da je sve u redu. A mi ne znamo na čemu smo. Nemamo plaća  – kaže nam jedan od njih.

Podsjetimo, u presudi Općinskog suda iz jula ove godine, a koja je postala pravosnažna 31. oktobra je navedeno:

– Sakib Pleh je kriv što je dana 22.11.2018. godine u Sarajevu, općina Centar, svjestan da upotrebljava lažnu javnu ispravu i htijući to, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predao ovjerenu kopiju krivotvorene diplome o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu u Crnoj Gori broj: 10567 9-85 od 08.02.1986, zajedno sa prijavljenim obrazcem na javni konkurs za izbor i imenovanje predsjednika školskog odbora JU Osnovne škole „Aneks“ raspisan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS dana 19.11.2018. pod brojem: 11/04-05-37812/18, objavljen u Dnevnom Avazu 22.11.2018. te u Službenim novinama Federacije BiH br. 94/18 od 23.11.2018, iako je znao da se radi o krivotvorenoj diplomi i da Pravni fakultet nikad nije završio.

  Bh. državljanin u kamionu krijumčario 15.889 kutija cigareta

Radnici: Mi smo taoci

No, i pored ove presude Pleh smatra da treba nastaviti obnašati odgovornu javnu funkciju, bez obzira što ima tek srednju stručnu spremu i što je osuđivan.

Radnici strahuju da Biblioteka, koja je jedna od sedam institucija čije finansiranje nije regulisano zbog toga što nije jasno određen osnivač, neće imati dovoljno projekata jer institucije koje rade po zakonu neće moći dodjeljivati novac osuđenom licu.

Opširnije na interwiev.ba

Osuđeni falsifikator s lažnom diplomom: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi