More
  VijestiOkrugli stol SUM-a / O slobodi i izazovima medija u vrijeme pandemije

  Okrugli stol SUM-a / O slobodi i izazovima medija u vrijeme pandemije

  U povodu Svjetskog dana slobode medija, na Sveučilištu u Mostaru udržan je Okrugli stol „Etički izazovi suvremenog novinarstva – Pandemija covid 19″.

  Putem tri panela „Etika medijskog izvješćivanja”, „Medijska redakcija u pandemijskom vremenu” i „Primjena profesionalnih standarda u novinarstvu“ sudionici su govorili o slobodi medija i kodeksima novinarstva, kao i funkcioniranju medija za vrijeme pandemije, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Medijskog i istraživačkog centra SUM.

  U uvodnom obraćanju, prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, zahvalio je organizatorima na naglašavanju važnosti medija u suvremenom društvu, kao i predstavljačima, novinarima i studentima koji tijekom godine promoviraju prava novinara.

  “Sloboda novinarstva jedna od temeljnih ljudskih sloboda koja najizravnije utječe na oblikovanje demokratskog društva. Moramo se boriti protiv negativnosti koje utječu na profesionalizam u novinarstvu“, istaknuo je rektor, parafrazirajući Voltairea koji je kazao kako se često ne slaže s onim što mediji i novinari pišu, s gotovo nijednom riječju, ali kako će do smrti braniti njihovo pravo da ih napišu ili izgovore.

  Također je ukazao na šokantnu informaciju da je u Mostaru na jednom objektu napisan poražavajući grafit koji govori „Smrt novinarima“ te zamolio da se zajedničkim naporima taj i slični natpisi izbrišu.

  „Nema demokratskog i slobodnog društva bez slobode medija“, zaključio je rektor Tomić.

  Teorije zavjere, etika, mediji i znanost

  U prvom panelu „Etika medijskog izvješćivanja“ sudjelovali su doc. dr. Đorđe Obradović, doc. dr. Siniša Kovačić i doc. dr. Davorka Topić Stipić.

  Kovačić je naglasio važnost obrazovanja novinara, jer, kako je ocijenio, danas mnogi imaju prostor za objavljivanje bez potrebnog znanja i poznavanja etičkih normi.

  Dodao je kako postoji neznanje novinara o temeljnim stvarima, kao što brojni novinari nisu znali razliku između koronavirusa i bolesti covid-19.

   “Prevelik prostor u medijima dobili su oni koji su uvijek protiv svega. Politički akteri koji se trebali uključiti u krizu, povukli su se. Sve je ostalo na Vladi, a oporba se utišala i na površinu su isplivali ljudi koji takvu situaciju koriste za vlastitu promociju“, zaključio je Kovačić. 

  Profesorica Topić Stipić kazala je kako novinarstvo, kao i znanost, mora biti argumentirano i provjereno.

   “U novinarstvu moramo biti točni, provjereni i brzi. Dok ranije u znanosti brzina nije bila toliko potrebna, zbog pandemije korona virusa postala je jako važna, što je dovelo do toga da i znanost mora funkcionirati prema principima medijskoga izvješćivanja, ali i do činjenice da zbog brzine i znanstvenici prave pogreške“, dodala je Topić Stipić.

  Funkcioniranje medija u ograničenim uvjetima 

  Kroz drugi panel „Medijska redakcija u pandemijskom vremenu” o izazovima za vrijeme krize govorili su novinari Željko Andrijanić, Večernji list BiH, Damir Bliznac, RTV Herceg-Bosne i Jurica Gudelj, portal Dnevnik.ba.

   Andrijanić je kazao kako je početak pandemije djelovao jako dramatično.

  “Stalno smo razmišljali kako se organizirati i pri tome zaštititi, dok smo svakodnevno imali zadatak s ograničenim resursima objaviti novinu“, naveo je. On je dodao da su morali prihvatiti izazove razmišljajući da „svijet nije stao i da moramo ići naprijed“.

  Bliznac je kazao kako nitko nije mogao znati što će mu pandemija donijeti u životu, te da je najveći izazov bio raditi kada su se novinari i snimatelji razboljeli, a program je morao ići dalje. No kaže da ih to nije obeshrabrilo, nego motiviralo, te da su se posvetili pozitivnim društvenim pričama, iako je društveni život potpuno stao. 

   Gudelj je naveo da su pojedini online mediji često širili lažne i neporovjerene vijesti, ali kako je na čitateljima da odaberu što žele čitati i u što vjerovati.

  “Smatram da su kolege općenito uradile dobar posao, a da je najviše problema donijela politika. Nisu krivi novinari jer prenose informaciju“, ocijenio je.

  Pravne regulacije, privatnost , dostojanstvo i praksa 

  Treći panel odnosio se na „Primjenu profesionalnih standarda u novinarstvu“, u kojem su sudjelovali prof. dr. Ilija Musa, doc. dr. Ivana Primorac Bilaver i doc. dr. Franjo Takač, a gdje je naglašena potreba za poštivanjem privatnosti i dostojanstva drugih.

  Prof. Musa smatra da je pravna regulativa medija u Bosni i Hercegovini manjkava jer je donesena prije više od dvadeset godina.

  „Ipak imamo kodekse profesionalnih novinarskih udruga i kroz njih se promoviraju vrijednosti koje bi novinari trebali zastupati, a to je nepristranost, profesionalnost, točnost, navođenje izvora, a imperativ mora biti i interes javnosti“, zaključio je Musa.

   Svjedoci smo, kaže Musa, da su se pojedinci upustili u objavljivanje informacija kojima štete dostojanstvu osoba i profesiji.

  „Imali smo slučajeve o pojedincima koji su zaraženi među prvima, pa su se iznosile informacije o njihovom identitetu, nagađalo se s kim su bili u kontaktima i na taj način je povrijeđeno pravo na privatnost, ali nanesena je i šteta profesionalnim novinarima koji časno rade svoj posao“, zaključio je prof. dr. Musa.

  Primorac Bilaver je kazala kako se kriza dogodila i novinarstvu koje je krenulo putem promjena.

  „U svim kodeksima osnovna vrijednost je ljudski život, a za očuvanje života uključila se i medijska zajednica. Kada se dogodi pitanje zaštite života, ponekad se reducira pravo na privatnost. Stoga je bilo važno u medijima ponovno naglasiti ljudska prava i slobode“, naglasila  je profesorica.

  Govoreći o internet televizijama i pridržavanju standarda, doc. dr. Takač je kazao kako danas svatko ima mogućnost da kupi, koristi, osnuje vlastitu internetsku televiziju i gledateljima ponudi svoj program.

    Kazao je i kako je ključno kod obrazovanja budućih medijskih djelatnika staviti snažan naglasak na praktičnu nastavu.

   „Odličan primjer je naše Sveučilište u Mostaru na čelu s rektorom Tomićem koji daje svu moguću potporu razvijanju Sveučilišne televizije i Sveučilišnog IT centra. Ovo su platforme za obrazovanje 21. stoljeća i stvaranje kadra koji će biti potreban našem društvu“, zaključio je Takač.

  Okrugli stol bit će dostupan javnosti u ponedjeljak, 10. svibnja od 12 sati na internet platformi SUM TV-a koji je sudjelovao u snimanju, organizaciji i realizaciji, priopćeno je iz Medijskog i istraživačkog centra SUM-a.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img