back to top

Održan koncert “Taj mistični Maroko”

Večeras je u okviru off programa manifestacije „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ na Kamernoj sceni Narodnog univerziteta Konjic održan koncert „Taj mistični Maroko“, marokanskog muzičara Anoura ait Baouna. Riječ je o kompozitoru, pjevaču i multi-instrumentalisti koji od svoje 15. godine izvodi Gnawa muziku, a koja se smatra dijelom višestruke kulture i identiteta Maroka. Ovaj nesvakidašnji muzičar, koji živi u Švicarskoj, izveo je nekoliko kompozicija na tradicionalnom trožičanom basu, a podršku u izvođenju tradicionalne sufijske muzike pružila mu je i konjička publika, uživajući u zvucima mističnog Maroka.

Održan koncert “Taj mistični Maroko”

„Imali smo veliko zadovoljstvo i sreću da večeras program „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ na neki način internacionaliziramo, odnosno da osjetimo duh i mistiku Maroka kroz muziku koja datira iz 16.vijeka. Saznali smo više o Gnawi, o toj kombinaciji berberske i muslimanske crno-afričke tradicije, koja je kombinirana u jednom sufijskom izričaju. Umjetnik Anoura ait Baouna, donio je to kroz trožičani bas i svojim glasom pokušao ispričati priču o historiji, tradiciji i ljepoti duhovnosti drevnog Maroka“-kazao je Benjamin Mušinović, direktor Narodnog univerziteta Konjic.

Umjetnik Anoura ait Baouna, uživao je, kaže, u večerašnjem koncertu u Konjicu. Drago mu je što je imao priliku upoznati konjičku publiku, ali i naš grad, odnosno BiH, u kojoj boravi prvi put sa svojom suprugom Eminom Džumhur, čiji su roditelji porijeklom iz Konjica.

održan koncert "taj mistični maroko"
Umjetnik Anuoar ait Baouna

„Bilo mi je zadovoljstvo doći u BiH, posebno u Konjic, gdje sam večeras nastupao. Ovo je moja prva posjeta i drago mi je što sam nastupao i pred porodicom moje supruge, koji su došli na koncert. Ljudi u Konjicu, Bosni, su jako prijatni i lijepo su me prihvatili“-kazao je ovaj marokanski muzičar, koji je po zanimanju i inžinjer poljoprivrede.

Zvanični program manifestacije „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ počinje u ponedjeljak, 16.oktobra,  na Kamernoj sceni, u 19 sati, koncertom „Sejfullah&prijatelji“, a nastupit će hor „Sejfullah“ i braća Teofilović iz Beograda.

radiokonjic.ba

09.10.2023.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Popularno danas