Odjel za brak i porodicu MIZ Konjic u toku ramazana organizuje različite aktivnosti

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Konjic Harisa Ćukle, govoreći za radiokonjic.ba, kazala je da u toku mejseca ramazana organizuju različite aktivnosti.

“Na prvom mjestu to je učenje mukabele za žene svaki dan poslije podne namaza u Repovačkoj džamiji, koju vodi mualima Azra Selimović- Zalihić. Također, mukabelu uče i učenice medresa koje su iz Konjica, te studentice i polaznice škole Kurꞌana MIZ Konjic. Dolaze i džematlijke koje znaju učiti u Kurꞌana, tako da i one imaju priliku da prate i povremeno učestvuju u učenju Kurꞌana. Zatim imamo i predavanja za žene, koje realizuju učenice medresa. To je neka praksa, tradicija, da upravo one, kao i studentice i mualime s područja MIZ Konjic organizuju predavanja u džematima”-kazala je Ćukle.

Od ove godine Odjel za brak i porodicu je zajedno sa Mrežom mladih MIZ Konjic organizovao i igraonicu za djecu u vrijeme teravih namaza u Gradskoj džamiji.

“To je aktivnost koja se ove godine prvi put organizuje i to četiri dana u sedmici-četvrtkom ,petkom, subotom i nedjeljom. Na ovaj projekat smo se odlučili kako bi majke mogle da prisustvuju teravih namazu, posebno one koje nemaju gdje da ostave svoju djecu. Ova aktivnost je namijenjena za djecu predškolskog i osnovoškolskog uzrasta i naišli smo na jako dobar odziv. Zaista, ljudi su oduševljeni, jer oni koji prije nisu mogli dolaziti na teravih namaz, sada to mogu činiti, jer imaju prostor u kojem njihova djeca mogu boraviti. Brigu o djeci vode aktivistkinje Mreže mladih MIZ Konjic, učenice medrese i nekoliko nas žena iz Odjela za brak i porodicu MIZ Konjic”.

Vrijeme ramazana je prilika za obavljanje ibadeta, međusobna druženja, činjenje dobrih djela, te učvršivanje porodičnih i prijateljskih veza.

“Ramazansko vrijeme je posebno, kao i bereket u njegovim danima i noćima. Koristimo vrijeme za ibadete, učenje Kurꞌana, nafile i dove, te činjenje dobra svakodnevno. Uspjevamo se organizovati u okviru porodice, džemata i realizovati određene aktivnosti. Nastojimo učvrstiti porodične, prijateljske i generalno veze unutar zajednice”-istaknula je Harisa Ćukle, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Konjic.

radiokonjic.ba

06.04.2023.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

Popularno danas