Od 01. Novembra zabranjen ribolov na Neretvi i njenim pritokama

Cilj je sačuvati autohtoni riblji fond Neretve

Ribolovna sezona na Neretvi i  njenim pritokama od danas je zatvorena.  Iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic  poručuju da je veoma bitno ispoštovati vrijeme mrijesta kako bismo sačuvali, zaštitili i unaprijedili autohtoni neretvanski riblji fond. Predsjednik Skupštine OSR Konjic Hrabren Kapić poručuje:

Predsjednik Skupštine OSR Konjic Hrabren Kapić

                “Zabrana na Neretvi i pritokama traje do 01. Aprila. To je važno ispoštovati jer se u tom periodu mrijeste autohtone vrste salmonida, i to je jedan od načina da se njihov prirodni priraštaj osigura kako bismo u narednim godinama imali bolji riblji fond u rijeci Neretvi. Neke od tih autohtonih vrsta su ugrožene, neke pred izumiranjem i moramo ih sačuvati. Najznačajnije za sportski ribolov ali i uopšte kao prirodno blago su neretvanska potočna pastrmka, neretvanska mekousna pastrmka i neretvanska glavatica.”

Kako bi se očuvale te vrste svi moramo dati doprinos poručuje Hrabren Kapić, te dodaje da će i ribočuvarska služba OSR Konjic vršiti intenzivnije kontrole:

“Ribočuvari će obilaziti terene kako bi kontrolisali zabranu, a protiv onih koji se ne budu pridržavali biće podnesene prijave u skladu sa zakonom i u skladu sa težinom onoga što protuzakonito rade. ”

Nizak vodostaj krivolovci zlopotrebljavaju i mrežama uništavaju riblji fond, a to je najizraženije na Jablaničkom jezeru pojašnjava Kapić:

                “Taj krivolov mrežama ne prestaje iz godine u godinu. Mogli bismo reći da je na neki način suzbijen ali uvijek može bolje. ”

od 01. novembra zabranjen ribolov na neretvi i njenim pritokama
Krivolovci na Jablaničkom jezeru mrežama uništavaju riblji fond

Krivolovci su, kako bi zaustavili ribočuvare, u nekoliko navrata upućivali prijetnje, fizički nasrtali na ribočuvare, uništavali im čamce, međutim, kako poručuje Kapić – ribočuvare to ne obeshrabruje. Naročito što mnogi sportski ribolovci ali i građani prepoznaju krivolovce, pronalaze mreže i o tome obavještavaju Organizaciju sportskih ribolovaca. Nakon tih dojava ribočuvari odlaze na teren i kasnije uz inspektore uništavaju opremu krivolovaca.

od 01. novembra zabranjen ribolov na neretvi i njenim pritokama
Zapaljen čamac ribočuvarske službe OSR Konjic nakon uspješnih akcija pronalazaka i oduzimanja mreža

Predsjednik Skupštine OSR Konjic apeluje na sve one koji primjete nekoga ko svojim radnjama narušava ili  uništava riblji fond , da o tome da obavijste OSR Konjic ili policiju.

                “Zahvalio bih se svim sportskim ribolovcima i građanima koji su spriječili krivolov. Apelujem na sve one koj primjete krivolovce da nas obavijeste i mi ćemo izaći na teren. ”

Podsjećamo, svaka prijava je anonimna.

radiokonjic.ba

01.11.2023.

[email protected]

radiokonjic.ba

Popularno danas