Novalić: Vlada HNŽ-a najbolje iskoristila pomoć s federalne razine (VIDEO)

-

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) primjer kako na dobar način iskoristiti sredstava s federalne razine u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Novalić novinarima je to izjavio u sklopu sastanka izaslanstva Vlade Federacije BiH i izaslanstva Vlade HNŽ-a na komu se razgovaralo o projektima pomoći nižim razinama vlasti u sanaciji posljedica pandemije te infrastrukturnim projektima koje financira Vlada FBiH na području HNŽ-a.

Novalić je podsjetio da je krajem prošle godine s predstavnicima svih županija održan sastanak na komu su predstavnici županijskih vlada mogli iznijeti svoje ideje kada je u pitanju federalni proračun, kao i ekonomske mjere pomoći.

– Moram priznati da je ovogodišnji budžet prilično kreiran baš s tog sastanka, gdje je upravo premijer HNK Nevenko Herceg rekao da niti ove godine kantoni neće moći, s obzirom na prihode, iznijeti taj teret financiranja i predložio da ostane u Vladi FBiH i dalje tih 200 milijuna grantova, da pokušamo preživjeti ovo korona vrijeme – kazao je federalni premijer.

Po njegovim riječima, takav je prijedlog usvojen, pa tako županije i ove godine mogu računati na oko 200 milijuna maraka pomoći s federalne razine.

– Prošle godine je tih 200 milijuna maraka i 30 milijuna općinama imalo itekakav utjecaj, a sredstva su najbolje iskorištena ovdje u HNK – naglasio je Novalić.

Dodao je kako je na tomu zahvalio županijskom premijere Hercegu i Vladi jer “su se pokazali primjerom kako to treba raditi”.

– Zahvaljujući tome imamo relativno dobre rezultate borbe protiv pandemije, naročito u ekonomskom smislu, ali mislim da i u zdravstvenom nisu loši – kazao je Novalić i pritom napomenuo kako su posebno klinički centri pokazali zrelost i iznijeli teret.

Odlični ekonomski pokazatelji u prva četiri mjeseca 2021.

Govoreći o ekonomskim rezultatima ostvarenim u prošloj godini federalni premijer je kazao kako oni nisu zanemarivi.

– Mi smo 27.000 izgubljenih radnih mjesta koje smo do maja imali vratili, ostalo je još 12.000. Znači, svojim mjerama vratili smo praktično dvije trećine izgubljenih radnih mjesta u Federaciji BiH. Kada su u pitanju privredna zbivanja prva četiri mjeseca ove godine su, vjerujete, bolja nego bilo koje četveromjesečje u našoj prošlosti. Imali smo 17,7 posto povećan izvoz i prvi put u historiji Federacije imamo pokrivenost uvoza izvozom 65 posto. On je inače u ravnoteži 56 posto – dodao je.

U istom razdoblju u Federaciji BiH ostvaren je industrijski rast od 17,6 posto.

Sektor koji je najteže pogođen u korona-krizi je turizam, a Novalić je najavio dodatnu pomoć za taj sektor:

– Mi smo imali posebno kreirane mjere za turizam, imat ćemo i ove godine kreirane mjere za turizam, i sve što radimo radimo harmonizirano da bismo i tu granu podigli. Ovih dana je aktualno oslobađanje od viza svih onih koji posjećuju naše tri glavne turističke destinacije, a to su Hercegovačko-neretvanski, Sarajevski i Unsko-sanski kanton – kazao je Novalić.

U tom smislu, dodao je, podupiru se i zračne luke, pa je tako Zračna luka Mostar ove godine dobila potporu (subvenciju) od 3,5 milijuna maraka s federalne razine.

– Grantovska potpora iz Vlade FBiH prema HNK bila je 60 milijuna maraka, to je po glavi stanovnika najveća potpora – istaknuo je.

Od ukupnog iznosa 19,2 milijuna maraka odnosni se na direktni transfer Vlade FBiH prema Vladi HNŽ-a, dok se ostatak iznosa odnosi na pomoć zdravstvu i pomoć ekonomiji kroz federalni korona-zakon.

Najavio je i skoro usvajanje zakona o restrukturiranju zdravstva, koji će biti “težak” 210 milijuna maraka, od čega se jedna trećina odnosi na SKB Mostar.

HNŽ veliko gradilište

Premijer Novalić podsjetio je da se u HNŽ-u realiziraju neki on najvećih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH, poput izgradnje prometnice Stolac – Neum.

– Mi smo ovdje u naponu gradnje autoceste, ovdje i kod Zenici ulažu se stotine milijuna pa i više. HNK ima tu sreću da se nalazi na važnoj poziciji i mi nećemo prestati da ga podupiremo – poručio je federalni premijer.

Upitan o prijedlogu zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, komu se protive ugostitelji, premijer Novalić je kazao kako je riječ o zakonu koji je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a te preporuke implementiraju se u 170 zemalja svijeta.

– Izračuni su pokazali da je pušenje najutjecajniji faktor na dužinu života i na zdravlje, te da je mnogo bolje spriječiti pušenje nego liječiti posljedice pušenja. Mi smo spremni odreći se novca, nekih 800-900 milijuna kroza akcize, radi zdravlja ljudi – kazao je Novalić.

Komentirao je i proces cijepljenja, kazavši kako je do sada uvezeno 600.000 doza cjepiva, od čega je manji dio donacija, dok je veći dio cjepiva plaćeno.

spot_img

Mostar vijesti