back to top

NLO iznad Livna? Ne, zapravo je riječ o altokumulusu lentikularisu

Čitatelji su nam poslali zanimljive fenomene na nebu iznad Livna, ali stručnjaci ne vide razloga za brigu jer je riječ o uobičajenoj prirodnoj pojavi.

Objavu sa Hercegovina Meteo stranice prenosimo u potpunosti.

“Lentikularis na nebu iznad Livna. Pun naziv lentikularisa je altokumulus lentikularis. Sličan letećem tanjiru, mnogi su pri susretu s ovim oblakom pomislili na NLO, ali zapravo je to stacionarni oblik oblaka u obliku leće.

Nastaju na vrhovima planinskih valova, kada stabilan vlažan zrak struji preko planine ili lanca planina, a sačinjen je od kapljica vode.

Piloti ih izbjegavaju jer pojava lentikularisa ukazuje na postojanje planinskog vala koji stvara vrhove (gdje se oblaci formiraju) ali i udoline, što uzrokuje turbulenciju i rotore.

No letači u jedrilicama ih vole, jer su uzlazni vjetrovi na nekim mjestima vrlo jaki, pomažući dizanju jedrilica na još veće visine.

Najčešće se pojavljuju tijekom hladnijeg dijela godine zbog bure, dok su u toplijim mjesecima rijetki, ali nisu neobični”, komentarisali su.

Šta nas očekuje danas?
U toku dana očekuje se porast visoke slojevite oblačnosti sa jugozapada, dok će istovremeno dolaziti do umjerenog do jakog razvoja oblaka.

Zbog njihove konvekcije, tokom dana u dijelovima istočne, posebno sjeveroistočne i sjeverozapadne Hercegovine, očekuju se kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, uz mogućnost pojave nevremena sa gradom, jakim vjetrom i obilnom kišom.

Zbog sporog kretanja sistema, pojedina područja mogu biti izložena obilnim padavinama, što može dovesti do bujičnih poplava, dok istovremeno samo nekoliko kilometara dalje od glavnog sistema može pasti vrlo malo ili nimalo kiše.

Kasno naveče i tokom noći, umjereni kišni talas će zahvatiti cijelu Hercegovinu.

Hercegovina.iinfo

nlo iznad livna? ne, zapravo je riječ o altokumulusu lentikularisu

Izvor: ( relax-portal.info / Mostarski.info )

Popularno danas