Nastavljene aktivnosti na sanaciji šteta uzrokovanih padavinama

Nakon što su kišne padavine proteklih dana izazvale probleme na određenim područjima našeg grada, situacija na tereni danas zadovoljavajuća.

“Danas su predstavnici Službe CZ i vatrogastva Konjic kao i drugih gradskih službi nastavili sa jučerašnjim aktivnostima, odnosno po potrebi i prijavama građana izlazili na teren i radili na  otklanjanju šteta koje su prourokovale kišne padavine. U toku dana imali smo nekoliko prijava koji se tiču odrona, zatrpavanja puteva, a najznačajnija prijava je bila u zaseoku Krnjići u MZ Bijela gdje je prekinuta putna komunikacija zbog izlijevanja potoka, nanosa zemlje, kamenja i drveća. Shodno tome, angažovali smo mehanizaciju na pomeuti teren kako bi se očistio ovaj put. Osim toga dobili smo prijave građana vezane za probleme na putnim pravcima Spiljani, Lučila, te Homolje, a prijavljeni su manji odroni u ulici Željeznička, u Idbru na Homolju i na Boračkom jezeru” kazao je za radiokonjic.ba pomoćnik gradonačelnika u Službi za CZ i vatrogastvo Konjic Husein Hodžić.

Putna komunikacija na regionalnom putu Konjic- Borci je normalizovana te se saobraćaj na tom dijelu puta odvija nesmetano.

“Jučer su nadležne ekipe bile angažovane tokom dana na čišćenju i sapiranju tog dijela puta, tako da je sada putna komunikacija stavljena pod kontrolu. I danas su na terenu u skladu sa svojim zaduženjima aktivno uključeni radnici JKP “Standard” Konjic i JKP “Vodovod i kanalizacija” Konjic, kako bi uklonili sve nedostatke koje je prouzrokovalo kiša a koje su u njihovoj nadležnosti” naglasio je Hodžić.

  Konjic: Održana vanredna sjednica Štaba CZ na kojoj su definisane aktivnosti nadležnih službi

U skladu sa mogućnostima CZ je nastavila aktivnosti u pogledu saniranja klizišta koja su i danas  aktivna na području Konjica i to dva na Orašju, a firma PBP je angažovana na sanaciji i rješavanju klizišta na Vrapču.

Sejo Arnaut, predsjednik podružnice Orašje u MZ Stari Grad je rekao da su na ovom području dvije žarišne tačke klizišta.

“Jedno klizište se nalazi iznad naselja Orašje na samom vrhu, a drugo je u naselju Orašje iznad kapele. Prvo klizište je veliko i prijeti objektu, u kojem žive dvije porodice. To je od ranije aktivno klizište, koje se sada ponovo aktiviralo i napravilo veću štetu u odnosu na ranije.  Nadležni su dolazili i vjerovatno će poduzeti neke mjere, ukoliko prilike budu dozvoljavale.

Drugo klizište je manjeg obima i nalazi se između pet-šest kuća” – izjavio je Arnaut navodeći da su u kontaktu sa Civilnom zaštitom.

Klizišta iznad naselja Orašje
nastavljene aktivnosti na sanaciji šteta uzrokovanih padavinama
Nastavljene aktivnosti na sanaciji šteta uzrokovanih padavinama

Također, na drugim mjestima gdje ima nanosa kamena i mulja ekipe su na terenu kako bi se taj dio puta očisto, odnosno stavio u funkciju.

radiokonjic.ba

19.01.2023.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi