Najmlađa članica PD “Borašnica”: “Planinari iz društva su mi velika podrška”

Za godinu dana obišla mnoge vrhove Prenja i Čvrsnice

Međunarodni je dan planinara.

Planinarenje je nastalo u 18. vijeku kao potreba istraživanja nepoznatog terena ali i zbog potrage za hranom i vodom. Danas je to na prvom mjestu način i stil života, a nakon toga i niz aktivnosti. U posljednje vrijeme kod mnogih mladih ljudi se razvija ljubav prema planini i planinarenju a jedna od njih je i dvanaestogodišnja Konjičanka Naida Husić.

Pohod na Bobovac

Zbog ljubavi prema planinama i želji da se popne na vrhove mnogih planina, odlučila je postati član planinarskog društva “Borašnica” Konjic. Već godinu dana dio je ovog planinarskog društva i ujedno je najmlađa članica. 

Sa devet godina popela se na planinu Prenj i vrh Zelenu glavu, a kako nam je kazala taj uspon ce pamtiti zauvijek. Međutim, svaka planina je priča za sebe i svaki uspon je drugačiji.

Govoreći o ljubavi prema planinarenju, Naida je za radiokonjic.ba nabrojala planine i vrhove koje je posjetila u tih godinu dana, koliko je član PD “Borašnica”: “ Osim vrha Zelena glava, sa planinarskim društvom bila sam dio Memorijalnog pohoda Suad Ribić gdje smo išli na vrh Velika kapa. Posjetili smo i planinu Bitovinju i vrh Vitreuša, zatim planinu Zec, Čvrsnicu i Hajdučka vrata na njoj, a povodom Dana državnosti obišli smo Bobovac. Jedan od najtežih uspona za mene je bio uspon  na planinu Cetinu a zbog velikih uzbridca. Međutim, moram priznati da je pogled sa tog vrha prelijep”

Kako je naglasila za radiokonjic.ba planinarenje donosi nova poznanstva, znanja i iskustva, a veliku podršku joj pružaju starije kolege, planinari. “Planinarenje je prilika da upoznamo novo društvo, da naučimo mnoge stvari o planinama i vrhovima istih koje posjećujemo, prlika da se družimo ne samo sa članovima društva “Borašnica” Konjic, nego i ostalim društvima koji se nađu na istom mjestu. Svaki put kada završi neka tura, uspon jedva čekamo novu priliku i novu planinu”.

Planine sa sobom nose mnoge opasnosti. Međutim, ljubav prema planinarenju nadjačala je njen strah a u tome su joj pomogli ostali člani PD Borašnica.  

“Starije kolege planinari uvijek vode računa o mojoj sigurnost. Prvo gledaju na nas mlađe pa onda na sebe. U svakom trenutku paze da smo mi sigurni i pružaju mi veliku podršku na svakom usponu” poručila je.

Da bi mogli pristupiti izletu, pohodu, koje organizuje PD “Borašnica” Konjic osim opreme koja je svakako neophodna, bitno je držati se i određenih pravila kako ne bi došlo do neugodnih situacija.

Lijepe uspomene nosi sa svih planinskih vrhova na kojima je bila a želja joj je da se jednoga dana nađe na Prenjskim vrhovima Lupoglav, Otiš i Osobac i da posjeti planinu Prokletije i Vran.

“Planinari iz duštva mi daju veliku podršku. Uvijek me podržavaju u mojim ciljevima, mojim snovima, bodre i govore da ja to mogu i da ću jednog dana popeti sve vrhove koje želim”

Nadamo da će se Naidine želje ispuniti u skorije vrijeme.

radiokonjic.ba

07.03.2023.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

Popularno danas