More
  VijestiNa Fortici posađeno prvih deset od hiljadu planiranih stabala (VIDEO)

  Na Fortici posađeno prvih deset od hiljadu planiranih stabala (VIDEO)

  U okviru Inicijative za zeleniju i održivu budućnost – GoGreen Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) u ponedjeljak su na brdu Fortica posađeno prvih deset od hiljadu planiranih stabala koja će biti posađena na području Mostara.

  Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je tom prilikom kako je ponosan što je Mostar jedan od 18 lokalnih samouprava u BiH koje su uključene u projekat Via Dinarice i Inicijative za zeleniju i održivu budućnost.

  – Ideja je zasaditi tisuću stabala tijekom godine, a inicijativa je šireg razmjera jer je cilj u 2021. godini uključiti 40 općina i zasaditi 40.000 stabala širom BiH – istaknuo je mostarski gradonačelnik.

  Akciji su se pridružili mladi iz ostalih dijelova BiH okupljeni oko projekta “Zelena mreža” koji implementira veleposlanstvo Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

  – Zaštita okoliša bitna je za zdravo društvo. Štiteći okoliš ohrabrujemo ljude da se odgovornije ponašaju prema prirodi – poručio je talijanski veleposlanik Nicola Minasi, čije veleposlanstvo zajedno s USAID-om financira projekt Via Dinarica.

  Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov dodao je kako je ovo tek jedna od početnih aktivnosti koja će se odvijati tijekom godine te da projekti imaju za cilj prikazati i turistički potencijal BiH.

  Đani Rahimić, predsjednik brdsko-biciklističkog udruženja MTBA Mostar, koje je preuzelo brigu o stablima, kazao je kako je danas posađeno deset stabala.

  – Radi se o libanonskom cedru i većim stablima kako bi zbog konfiguracije terena izdržali mostarsku sušu – objasnio je Rahimić.

  Inicijativa GoGreen okuplja općine i gradove koji pomažu sadnju drveća u borbi protiv klimatskih promjena.

  Ova je Inicijativa 2020. godine u BiH okupila 15 općina i gradova koje su se obavezale saditi drveće na godišnjem nivou. Kao rezultat toga, na 125 lokacija posađeno je 26 vrsta i 9.500 stabala, dok je za ovu godinu plan povećan na 40.000 stabala.

  Sadnja stabala sprječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje zraka, smanjuje buke u gradskim zonama, održava biološku aktivnost te doprinosu duhovnoj, kulturnoj i socijalnoj vrijednosti.

  Via Dinarica je avanturističko-planinarska ruta koja se proteže duž zapadnog Balkana, čiji je cilj povezati zemlje i zajednice dinarskih Alpi stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude. Via Dinarica promovira aktivni turizam u prirodi i nudi izuzetan sadržaj domaćim posjetitelji u vrijeme drastičnog smanjenja prihoda od turizma koje je uzrokovala pandemija covid-19.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 2 / 5. Brojanje glasova: 1

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img