back to top

Na Exitovu kultnu binu stiže fuzija elektronike, roka i popa

Visa Fusion osvojit će Mezerg, Urban & 4, Ida Prester & Lollobrigida, Marčelo i mnogi drugi!

Jedna od najvećih, a potvrđeno i najomiljenijih bina na Petrovaradinskoj tvrđavi Visa Fusion i ove godine donosi jedinstvenu kombinaciju zvukova iz svijeta, regiona i Srbije. Mezerg, Urban & 4, Ida Prester & Lollobrigida, Marčelo, Marko Louis, u okviru Hali Gali showcasea nastupit će Vizelj, Proto Tip i Sitzpinker, zatim Iva Lorens, Nika Turković, Filip Baloš, Luka Rajić i Zhiva, a još imena tek stiže! Šarena muzička postava pridružit će se već objavljenom programu Visa Fusion bine koji čine Villagers of Ioannina City, Lakeside X, Ritam nereda i Funk Shui, a već tradicionalno na Fusionu će nastupiti i pobjednici Play @ EXIT konkursa koji je trenutno u toku.

Domaćoj i regionalnoj publici najinteresantnija bina, sada već široko poznata i kao „bina domaćica”, doneće publici najrazličitije ritmove za ples i nezaboravna 4 dana provedena uz muzičke veterane ali i nova, uzbudljiva otkrića na sceni.

Visa Fusion Medley Video

Višestruko talentovani instrumentalista Mezerg je pionir moderne muzičke tehnologije i jedan od najkreativnijih muzičara na koje ćete vjerovatno naići. On pravi elektronsku muziku od neočekivanih elemenata, sa ritmovima koji se kreću od funka do acid techna, improvizujući sa klavijaturama, pedalama za efekte i tereminom koji je postao simbol njegovog projekta. Na EXIT donosi jedinstvenu atmosferu jazz barova i noćnih klubova ovog svijeta kojima kroz vrtlog energije i mješavinu house muzike i akustičnog nastupa odaje omaž.

Veteran hrvatske alternativne rock scene Damir Urban stiže na Tvrđavu sa svojim bendom Urban & 4 koji uz njega čine Luka  Toman, Marko Bradaschia, Sandi Bratonja i Saša Markovski. Aktivan od 1996. godine, ovaj projekt broji skoro tri decenije rada i deljenja jedinstvenog elektro, rock, i alt zvuka sa svijetom. Od svog prvog albuma „Otrovna kiša”, do novijih izdanja kao što su „Sama”, „Iskra”, „Kavez Nije Dom”, sa albuma „Lipanj, Srpanj, Kolovoz”, i najnovijeg singla „Blijeda u proljeće”, Urban & 4 korača dosljedan sopstvenom zvuku kom je i publika odana već 28 godina.

Na Fusion se vraćaju i Ida Prester & Lollobrigida. Bend čija je energija apsolutno nemjerljiva donijet će specifični, pop, punk i electro pop zvuk kojim vladaju godinama unazad. Publika će imati priliku zapjevati i singlove sa Idinog prvog solo albuma „Sad”, kao što su „Minuta”, „70”, „Luda”, i mnoge druge. Ida Prester ove godine slavi 20 godina karijere, a kao značajan faktor za njenu izgradnju izdvojila je upravo EXIT. „EXIT festival je prvi prepoznao Lollobrigidu, još dok smo bile male pankerke u šarenim štramplicama i krilima od rozog tila.

Prvi nastup na Exitu smo imale prije tačno 20 godina, 2004. godine na Electrana stageu, dakle na samim počecima. Tad smo još bile duo, dvije studentice s demo albumom. Nismo mogle vjerovati kad nas je Peđa s Electrane pozvao da nastupimo. Nevjerojatan vjetar u leđa u pravom momentu. Taj nastup otvorio nam je vrata za sve ostale festivale i klupske svirke. U godinama poslije, svirali smo još petnaestak puta, dakle gotovo svake godine. Vrijeme je da dobijem neki zlatni ključ Tvrđave”, izjavila je Ida.

Programu Visa Fusion bine pridružuje se i Marčelo sa bendom, koji ove godine također proslavlja dvije decenije rada. Upravo Visa Fusion bina svojim imenom i senzibilitetom najviše odgovara eklektičnom pristupu kakav Marčelo i njegovi saradnici godinama gaje. Njihov nastup licit će na vremensku ekskurziju. Publika će putovati od „De facta” do „Nojeve varke”, od čistog hip hopa do raskošne žanrovske mješavine kakvu Marko i ekipa danas prave. Na bini će se naći puni sastav, internacionalni tim vrsnih muzičara: Nevena Glibetić Nensi (vokal), Rade Sklopić Raid Kyu (gramofon, klavijature), Aleksandar Jovanović Šljuka (klavijature, vokal), Filip Krumes (violina), Max Kochetov (saksofon), Marko Fabry (bas) i Aleksandar Cvetković Drama (bubanj).

Ekipu će rasplesati i Balkan soul kantautor Marko Louis poznat po tkanju multikulturalnih ritmova i melodija koje podsećaju na dom, ali i vode u svijet. Ove godine na programu naći će se i jedinstveni Hali Gali Showcase u okviru kog će nastupiti  jedno od najprepoznatljivijih imena srpske alternativne muzičke scene, beogradski sastav Vizelj, kao i bendovi koji su bili dio ekipe osnivača Hali Gali kolektiva Proto Tip i Sitzpinker.

EXIT publici ponovo će se pokloniti i Iva Lorens, mlada i talentovana kantautorka koja je već nastupala na festivalu i to na Glavnoj bini. Sada stiže sa svojim debi albumom „Svitanje”, kojim je pustila korjenje na domaćoj pop sceni. Na Petrovaradinskoj tvrđavi će prvi put nastupiti hrvatska pop diva Nika Turković koja je prošle godine već oduševila publiku Exitovog Sea Star festivala na „domaćoj” teritoriji. Ovaj put stiže u Novi Sad da svoje živopisne pop melodije, ali i nježne i krhke tekstove sa svog debi albuma „11” prestavi u potpuno drugačijem okruženju.

Prvi put će na Exitu nastupiti i novosadski pop pjevač Filip Baloš, publici već poznat po svojim učešćima na takmičenju Pesma Za Evroviziju na kom se istakao dvije godine zaredom pjesmama „Novi Plan Drugi San”, i „Duga je Noć”.

Pridružit će mu se i Luka Rajić, perspektivni mladi beogradski izvođač koji je u svojoj karijeri već izazvao ogromnu pažnju pjesmom „Ludim”, koja je prije tri godine u potpunosti obuzela društvenu mrežu TikTok. Alternativni pop, jazz, hip-hop, drum’n’bassa i reggea će na Fusion doneti Zhiva, sa svojom neverovatno energičnom pojavom i jedinstvenim debi albumom „Preterujem“, posvećenom mentalnom zdravlju.

Naredno izdanje EXIT festivala, sa temom EXIT Starseeds i sloganom „Probudimo naše supermoći zajedno“, bit će održano od 11. do 14. jula 2024. na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz nulti dan, 10. jul, rezervisan za posebni Starseeds Takeover performans na Tesla Universe bini.

Četvorodnevne ulaznice po promo cijeni od 138 KM i uz uštedu od 40% dostupne su ovdje, dok se jednodnevne ulaznice mogu kupiti po cijeni od od  69 KM i uštedu od 40%.

Popularno danas