Muzej Žitomislić ugostio izložbu o srpskoj crkvenoj štampi u BiH

Izložba pod nazivom “Srpska crkvena štampa u Bosni i Hercegovini u XIX. i XX. vijeku” otvorena je u Muzeju Žitomislić u srijedu, 24. svibnja, u povodu obilježavanja Dana slovenske pismenosti.

Izložba je rezultat suradnje Fondacije Žitomislić s Arhivom SPC, pa su i sami autori izložbe direktor Arhiva Radovan Pilipović i đakon Nenad Idrizović, priopćeno je iz Muzeja Žitomislić.

Otvarajući izložbu arhimandrit Lazar Lazarević osvrnuo se na put i plemenitu misiju braće sv. Ćirila i Metoda, a potom i na crkvene časopise koji su bili predmet izložbe.

“Naš narod nikada ne bi odustajao od pismenosti i obrazovanja i kad god bi političke prilike makar malo dozvoljavale, želja i potreba za časopisom, knjigama i prosvjetom bi nadvladala. Ljudi na ovim prostorima su se pored svih nedaća koje su imali, borili da imaju svoj časopis i da pošalju poruke narodu i kroz sve to da se narod opismeni”, kazao je Lazarević.

Podsjećajući kako je ova tema naročito bitna za manastir Žitomislić u kome je osnovana prva škola za opismenjavanje djece. Lazarević je naglasio kako je tadašnji iguman osnivao škole gdje god je mogao i gdje su mu prilike dozvoljavale.

“Danas je bitno da je ova izložba ovdje gdje je ognjište te škole, kulture i civilizacije za naš narod”, istaknuo je.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, a izložba će u Muzeju Žitomislić biti postavljena do 20. lipnja.

var penciCommentCallback = function ( response ) { jQuery.ajax( { type: 'GET', dataType: 'json', url: 'https://dnevni.ba/wp-admin/admin-ajax.php', data: { action: 'penci_clear_fbcomments', post_id: '' } } ) };

FB.Event.subscribe( 'comment.create', penciCommentCallback ); FB.Event.subscribe( 'comment.remove', penciCommentCallback ); }; (function ( d, s, id ) { var js, fjs = d.getElementsByTagName( s )[0]; if ( d.getElementById( id ) ) { return; } js = d.createElement( s ); js.id = id; js.src="https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=348280475330978&autoLogAppEvents=1"; fjs.parentNode.insertBefore( js, fjs );

window.fbAsyncInit = function () { FB.init( { appId: '348280475330978', autoLogAppEvents: true, xfbml: true, version: 'v3.0' } ); };

}( document, 'script', 'facebook-jssdk' ));

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas