back to top

U RSBIH ČEKAJU DOKUMENT IZ INSPEKCIJE: “U svemu ovome nema logike”

Klubovi koji bi se trebali natjecati u rukometnom prvenstvu Bosne i Hercegovine su i dalje u neizvjesnosti jer Upravni odbor RS-a BiH ne može da donese odluku o propozicijama natjecanja.

Iako su propozicije od 3. 8. 2022. donesene jednoglasno od 12 članova Upravnog odbora RSBiH, ovoga ljeta se „natezanje konopca“ vodi upravo oko ove odluke. Ove propozicije su podrazumijevale skraćenje lige kako bi se „zategnula“ kvaliteta u trenutno glomaznom natjecanju.

 – Danas smo obrazložili zbog čega smo se odlučili da elitni rang za rukometaše smanjimo sa 16 na 14 timova i sad je to definitivna odluka, izjavio je tom prilikom Vladimir Branković, potpredsjednik Rukometnog saveza BiH, a danas predsjednik.

NAPOMENA: Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti “Dnevni list Mostar” i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Dnevnog lista, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U međuvremenu je, tijekom sezone, pokrenuta inicijativa iz RS-a RS o poništavanju ove odluke. Kasnije su se tražili načini kako to napraviti pa se UORSBiH nije dugo nikako ni sastajao, a posljednja sjednica održana prošle srijede (6. rujna) opet nije urodila plodom. Na kraju je ostalo da papirologiju Saveza pregledava inspekcijski nadzor Ministarstva pravde jer dio članova UO-a tvrdi da su propozicije iz 2022. godine donesene nelegalno.

 – Čekamo dokument od Ministarstva pravde, mislim da će biti vrlo brzo, i to je dokument prema kojem ćemo donijeti odluku. Mi moramo poštovati zakon kako nas netko ne bi tužio. Imat ćemo uskoro dokument prema kojem ćemo dalje djelovati, rekao je jučer za Dnevni list predsjednik RSBiH Vladimir Branković.

Vladimir Branković

Kontaktirali smo i stranu koja podržava ostanak propozicija donesenih 3. 8. 2022. godine. Čini je i član UO-a Branko Vukojević koji ističe da nema nikakvih rezervi kazati ono što misli.

 –  Taj prijedlog propozicija donesenih 3. 8. 2022. godine je krenuo od kolega Vladimira Brankovića i Kenana Magode te u interesu kvalitete rukometa, klubova i reprezentacije. Sve to je razmatrano još par puta, iako to kasnije nije imalo smisla mijenjati. Onda smo došli u nekakvu pat poziciju iz koje ne vidim izlaza. Traži se nekakav kompromis, a kompromis je onima koji to traže – rješenje koje oni nude. Trpi rukomet, klubovi, neizvjesnost je, ali vjerujem da će se rasplesti nakon inspekcije Ministarstva koje treba provjeriti je li prekršen neki propis po pitanju te odluke, objašnjava Vukojević.

Čim UO RSBIH dobije dokument iz Ministarstva pravde, članovi UO će se sastati i onda će opet na njima biti da se dogovore. Ali svaka sjednica očito nosi svoju neizvjesnost pa je upitno koliko se možemo nadati da će se članovi UO-a slagati i poslije dokumenta koji će dostaviti Ministarstvo.

 – Da je sve normalno, nije ni do ovoga trebalo doći. Mi smo ponudili svaki kompromis, ali to nije bilo dovoljno, rekao je Vukojević.

Što mislite da je pozadina i zašto se to događa?

 – Ne znam, ne bih kalkulirao što je u nečijim glavama, ali ja mogu reći samo da ovo sve nije logično. U svakom slučaju nadam se da ćemo biti pametniji poslije dokumenta Ministarstva pravde, zaključio je Branko Vukojević.

Prvenstvo i dalje, i u najboljem slučaju, odnosno uz dogovor UO-a RSBiH, može početi čak i 22./23. rujna. Koje su najnepovoljnije opcije za start natjecanja, možda je zasad bolje i ne razmatrati.

Branko Vukojević

Nismo radili ništa nezakonito

O inspekcijskom nadzoru Ministarstva pravde koje razmatra donesene propozicije od prošle godine.

 – Ako bude nešto nezakonito onda će sve biti jasno, mi smo onda nešto pogriješili. Ali ne vidim da smo nešto mogli pogriješiti jer Statut definira tko donosi te odluke. Govori se i da nismo legalno donijeli odluke jer u tom trenutku nismo kao članovi UO bili upisani u registar što bi automatski trebalo značiti da nismo mogli ništa raditi od 30. 6. 2022. do trenutka upisa u Ministarstvu pravde. U pravnom prometu vjerojatno nismo mogli, a to znači da RSBiH nije mogao donositi nešto što je vezano za funkcioniranje Saveza prema drugim subjektima, ali mi možemo djelovati i donositi odluke unutar Saveza, smatra Vukojević.

Upravni odbor RS-a BiH

Upravni odbor RS-a BiH čine predsjednik Vladimir Branković, dopredsjednici Kenan Magoda i Slobodan Zadro, te članovi: Zoran Trlin, Branko Vukojević, Dario Pušić, Nedim Musić, Haris Galijašević, Emir Dautović, Darko Savić, Stevan Bekan, Nedjeljko Perišić.

Piše: Ersan Bijedić

mostar@dnevni-list.ba

u rsbih čekaju dokument iz inspekcije: “u svemu ovome nema logike”
UO RSBiH

The post U RSBIH ČEKAJU DOKUMENT IZ INSPEKCIJE: “U svemu ovome nema logike” appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

Popularno danas